Kemi

Organisk kemi

30. marts 2015 af MariaJ3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har vedhæftet denne opgave, som jeg har lidt problemer med. I den første del skal man angive den "kondenserede strukturformel". Er der en der kan forklare mig, hvad det helt præcist er? Mit bud ville være, for f.eks. hex-1-en:

CH2=CHCH2CH2CH2CH3 eller CH2=CH-CH2-CH2-CH2-CH3

Når jeg har den på plads kan jeg nok godt lave de to andre.

Men så er der den sidste del af opgaven, som er ret svær. Det omkring bindingsvinklen.

Jeg husker noget med, at det er sådan her:

-an: 109,5 º

-en: 120 º (dobbeltbinding)

-yn: 180 º (trippelbinding)

Men jeg kan dog ikke forklare hvorfor?

Vedhæftet fil: 567.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2015 af Soeffi

#0

-an: 109,5 º

-en: 120 º (dobbeltbinding)

-yn: 180 º (trippelbinding)

-an: bindingerne er orienteret frit i rummet med lige stor vinkel indbyrdes. Dette giver 109,5º

-en: bindingerne ligger i samme plan med lige stor vinkel imellem, dette giver 120º

-yn: bindingerne ligger på linje: 180º


Svar #2
30. marts 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Arh, det kan jeg faktisk godt se.

Ved du også hvad der menes med en "kondenseret formel"? Eller er der andre der ved det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2015 af Heptan

At formlen er kondenseret betyder i denne sammenhæng at den fylder mindre ... CH2=CHCH2CH2CH2CH3 ... fylder altså mindre end strukturformlen:

(vinklerne er dårligt vist her, men du ved jo at H-C=C vinklen er 120º og at H-C-C vinklen er 109,5º, osv.)


Svar #4
31. marts 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Okay, så både CH2=CHCH2CH2CH2CH3 og CH2=CH-CH2-CH2-CH2-CH3 er korrekt at skrive? Når man taler om en kondenseret formel er der altså ikke tale en én specifik skrivemåde? Men bare at den fylder mindre?

Er disse kondenserede formler korrekte:

Hexan: CH3CH2CH2CH2CH2CH3

Hex-1-en: CH2=CHCH2CH2CH2CH3

Hex-2-yn: CH3C≡CCH2CH2CH3

Eller er der anden måde, der ville være bedre at skrive det på?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. marts 2015 af Heptan

CH2=CH-CH2-CH2-CH2-CH3 ... er kun halvvejs til en kondenseret formel.

CH2=CHCH2CH2CH2CH3 ... er næsten korrekt. Man kan nemlig kondensere den yderligere til:

CH2CHCH2CH2CH2CH3 ... nu har vi fjernet alle bindingerne, som jo er underforståede ... nu er vi næsten færdige. Vi kan nemlig kondensere yderligere, ved at samle CH2-kæden således:

CH2CH(CH2)3CH3 ... nu kan den ikke kondenseres yderligere! :-)

Se evt. http://www.quia.com/files/quia/users/spotte/kemi/GSflexModul3.c/kondenserede__strukturformler_2.pdf


Svar #6
31. marts 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Arh, det giver god mening. Rigtig god forklaring. Jeg har prøvet, men jeg synes det er lidt svært at holde overblikket mens men skal samle det. Hvordan er det her?

Hexan: CH3(CH2)4CH3

Hex-1-en: CH2CH(CH2)3CH3

Hex-2-yn: CH3CC(CH2)CH3


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. marts 2015 af Heptan

Tjek lige hex-2-yn


Svar #8
01. april 2015 af MariaJ3 (Slettet)

CH3CC(CH2)2CH3

Jeg havde lige glemt et 2-tal. Skal man gøre noget med de to C'er? Eller bare sådan der?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. april 2015 af Heptan

Faktisk må man gerne vise dobbelt- og tripelbindinger, dvs.

Hex-2-yn: CH3C≡C(CH2)2CH3

... og hex-1-en: CH2=CH(CH2)3CH3 ... kan også skrives H2C=CH(CH2)3CH3


Skriv et svar til: Organisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.