Fysik

Finde betteriets polspændingen, når batteriet er tilsluttet.

30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet) - Niveau: B-niveau


Kontakten sluttes, Startsmotoren forsynes med spændingsfosskellen 10,2 V og strømstyrken 310 A.

De 10,2 V, hvad er det? Up eller U0?

Den samlede længde ad ledningerne, der forbinder startmotoren med batteriet, er 1,4 m. Ledningerne består af kobbertråd med diameteren 5,5 mm og har temp. 25 celsius.

Jeg starter med at finde R0 og derefter Rt som jeg for til 1x 10^-3 ohm. Så finder jeg spændningsfaldet U=1x10^-3 x 310= 0,31 V

Hvad skal jeg gør nu med resultatet jeg har fået og hvorfor?

Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2015 af hesch (Slettet)

Upol,batteri = 10,2V + Rledn * I.

Hvad er R0 og Rt ?

Kan du vedhæfte opgaven ?


Svar #2
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

R0 er modstanden ved nul grader celsius og Rt er modstanden ved 25 grader celsius

Svar #3
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

I min bog står der Upol = U0 - Ri x I

Svar #4
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

Har vedhæftet opgaven
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #5
30. marts 2015 af hesch (Slettet)

#2:  Du kender så Rt = R25 ?

ΔUledn = R25 * I , der er et spændingsfald. Derfor:

Upol,batteri = Umotor + ΔUledn.

U0,batteri = 12,8V    =>

Ri,batteri = ΔUbatteri / I = ( Uo,batteri - Upol,batteri ) / I


Svar #6
30. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

Ja, jeg kender R25, som jeg har regnet mig frem til vha formlen for R0 og R25 vha formlen for Rt.

Upol = U0 - Ri x I
Upol = U0 + Ri x I

Hvornår skal jeg bruge de to ligninger, er det ikke spændingsfald begge to? Forstår ikke man skal ligge til i den ene og trække fra i den anden. Kan du forklare lidt nærmere.

Brugbart svar (1)

Svar #7
30. marts 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Ligningen skal hedde:   Upol = U0 - Ri * I.

Dette er spændingsfald i batteriet grundet batteriets indre modstand. Der er altid spændingsfald over en modstand i strømmens retning. Det er det samme som et vandfald: Her falder vandet i strømmens retning.

Til gengæld hedder den anden ligning:

Upol,batteri = Umotor + ΔUledn

Dette fordi der løber en positiv strøm fra batteriets  +pol til motoren. Så når du skal beregne Upol,batteri udfra Umotor værdien, skal du jo "se" mod strømmens retning, og når der er et spændingsfald i strømmens retning, må der jo være en spændingsstigning imod strømmens retning: 

Du skal padle op ad vandfaldet.


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. marts 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Men jeg forstår godt dine frustrationer, for Ohms lov siger bare:

ΔU = R * I       (der er ikke meget fortegnsregning i det).

Men når du evt. støder på Kirchhoffs strøm- og spændingslov, så skal du se stringens og systematik, for disse love er dedikeret computere, der ikke har meget begreb om udtryk som:   A = ±√B  eller lignende.


Svar #9
31. marts 2015 af Elias1991 (Slettet)

Mange tak, det sætter jeg stor pris på.

Skriv et svar til: Finde betteriets polspændingen, når batteriet er tilsluttet.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.