Matematik

Ligningssytemer

31. marts 2015 af Milie2708 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa!

Jeg skal løse disse to ligningssystemer:

x+y=2

3x+y=14

Hvordan gør jeg det??


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2015 af PeterValberg

Isolér y i den første ligning:
x + y = 2   ⇔   y = 2 - x

Indsæt dette udtryk for y i den anden ligning:

3x + y = 14
3x + (2 - x) = 14

bestem nu værdien for x og indsæt derefter
denne værdi i én af ligningerne
og bestem værdien for y

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts 2015 af hstreg (Slettet)

Der er umildbart to metoder lige store koefficienters metode og substitution

•   Substitution.
    Brug den øverste ligning til at udtrykke y ved x :

     x+y=2 \hspace{9pt}\Rightarrow\hspace{9pt} y=2-x   (†)

    substituere nu (†) dette udtryk for y ind i den nederste ligning og løs efter x :

     14=3x+y=3x+2-x = 2x+2 \hspace{9pt}\Rightarrow\hspace{9pt} x=6

    putter du dette resultat tilbage i (†), finde du

     y=2-x=2-6=-4

    Hvorfor (x,y) = (6,-4) løser dit ligningssystem.

•   Lige store koefficienters metode.
    Gang den øverste ligning med en faktor 3, hvorfor dit lignigssystem bliver

    3x+3y&=6
    3x+y&=14

    Træk nu den nederste ligning fra den øverste, hvorfor du finder ligningen

    3x+3y - (3x+y)=6 - 14 \hspace{9pt}\Rightarrow\hspace{9pt} 2y=-8 \hspace{9pt}\Rightarrow\hspace{9pt} y=-4

    substituere nu dette resultat tilbage i den øverste (eller den nederste ligning)

    x+y=2 \hspace{9pt}\Rightarrow\hspace{9pt} x=2-y=2-(-4)=6

    Altså løser (x,y) = (6,-4) dit lingningssytem.


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Ligningerne er allerede på formen, hvor koefficienterne til y i de to ligninger er lige store. Man kan derfor blot trække Ligning (I) fra Ligning (II)

     (I):    x + y = 2
    (II):  3x + y = 14
--------------------------
(II) - (I):  2x = 14 - 2 = 12
                x = 12/2 = 6
                y = 2 - x = 2 - 6 = -4


Skriv et svar til: Ligningssytemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.