Matematik

Hvordan differentierer jeg følgende funktion vha. tretrinsreglen?

31. marts 2015 af jeghedderjuliec (Slettet) - Niveau: B-niveau


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

I 3-trinsreglen opstiller man differenskvotienten

        (f(x0 + h) - f(x0)) / h

og undersøger, om grænseværdien eksisterer for h gående mod 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts 2015 af Stats

1. Find Δy = f(x + Δx) - f(x)

2. Find Δy/Δx = [ f(x + Δx) - f(x) ] / Δx

3. Find dy/dx = LimΔx→0 ( [ f(x + Δx) - f(x) ] / Δx )

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. marts 2015 af peter lind

Beregn f(x+h)= 3(x+h)2-9(x+h) +2

fratræk f(x)

Divider resultatet med h

lad h gå mod 0


Svar #4
31. marts 2015 af jeghedderjuliec (Slettet)

Tusind tak for svar allesammen, men jeg har brug for at se selve løsningsprocessen..

Jeg har prøvet at skrive lidt ned.. (Emnet er helt nyt for mig, og det er selvstudium!)


Brugbart svar (1)

Svar #5
31. marts 2015 af Galo1s (Slettet)

\frac{\Delta y}{\Delta x}=\frac{f(x+\Delta x)-f(x)}{\Delta x}=\frac{3(x+\Delta x)^{2}-9(x+\Delta x)+2-(3x^2-9x+2)}{\Delta x}

=\frac{3(\Delta x)^2+6x(\Delta x)-9\Delta x}{\Delta x}=3\Delta x+6x-9

Da

\lim_{\Delta x\to\infty}(3\Delta x+6x-9)=6x-9,

er f'(x)=6x-9 (som forventet!).


Brugbart svar (1)

Svar #6
31. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du hæver ikke minusparentesen korrekt i udregningen af f(x0+h)

Man udregner f(x0) ved at indsætte x0 i forskriften for f(x):

        f(x0) = 3x02 - 9x0 + 2

        f(x0+h) - f(x0) = 3·(x0+h)2 - 9·(x0+h) + 2 - (3x02 - 9x0 + 2)

                              = 3·((x0+h)2 - x02) - 9·(x0+h - x0) + 2 - 2

                              = 3·(x0+h + x0)·(x0+h - x0) - 9h

                              = 3·(2x0 + h)·h - 9h

Beregn nu differenskvotienten og foretag så grænseovergangen h → 0 .


Svar #7
31. marts 2015 af jeghedderjuliec (Slettet)

#5

\frac{\Delta y}{\Delta x}=\frac{f(x+\Delta x)-f(x)}{\Delta x}=\frac{3(x+\Delta x)^{2}-9(x+\Delta x)+2-(3x^2-9x+2)}{\Delta x}

=\frac{3(\Delta x)^2+6x(\Delta x)-9\Delta x}{\Delta x}=3\Delta x+6x-9

Da

\lim_{\Delta x\to\infty}(3\Delta x+6x-9)=6x-9,

er f'(x)=6x-9 (som forventet!).

Hvordan kommer du helt konkret fra

til

?

Jeg er virkelig dårlig til det, og kunne godt bruge et overblik over, hvordan du gør, så de næste opgaver bliver lettere for mig.. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man benytter den kendte kvadratsætning

        (a + b)2 = a2 + 2ab + b2

og trækker leddene sammen.

        3(x + Δx)2 - 9(x + Δx) + 2 - (3x2 - 9x +2) = 3x2 + 3(Δx)2 + 3·2·x·Δx - 9x - 9Δx + 2 - 3x2 + 9x - 2

                                                                        = 3(Δx)2 + 6x·Δx - 9Δx


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. april 2015 af Stats

1. Find Δy = f(x + Δx) - f(x)

2. Find Δy/Δx = [ f(x + Δx) - f(x) ] / Δx

3. Find dy/dx = LimΔx→0 ( [ f(x + Δx) - f(x) ] / Δx )

----

1.
Δy = 3(x + Δx)2 - 9(x + Δx) + 2 - (3x2 - 9x + 2)
= 3(x2 + Δx2 + 2x·Δx) - 9(x + Δx) + 2 - (3x2 - 9x + 2)     (kvadratet udregnes...)
= 3x2 + 3·Δx2 + 6x·Δx - 9x - 9·Δx + 2 - 3x2 + 9x - 2     (Ganger ind i parentesen)
3x2 + 3·Δx2 + 6x·Δx - 9x - 9·Δx + 2 - 3x2 + 9x - 2
= 3·Δx2 + 6x·Δx - 9x - 9·Δx + 2 + 9x - 2
= 3·Δx2 + 6x·Δx  - 9·Δx + 2 - 2
= 3·Δx2 + 6x·Δx  - 9·Δx                                                           (Reducere)

2.
Δy/Δx = 3·Δx2 + 6x·Δx  - 9·Δx / Δx
= 3·Δx + 6x - 9

3.
LimΔx→0 ( 3·Δx + 6x - 9 ) = 3·0 + 6x - 9 = 6x - 9

HUSK PÅ! Δx er et tegn! Der er intet gange tegn mellem Δ og x... Man kunne ligeså godt have skrevet h i stedet for Δx.... Man anvender jo "delta" tegnet som et symbol for en ændring. Og i dette tilfælde er det en lille ændring i x værdierne, som vi betegner med Δx tegnet..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #10
01. april 2015 af jeghedderjuliec (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

I fremgangsmåden i #6 benyttes x0 og h i stedet for x og Δx , som nogle fremstillinger benytter.

I #6 benytter man kvadratsætningen

        a2 - b2 = (a+b)·(a-b)

i stedet for kvadratsætningen i #8, hvilket måske forenkler udregningen.


Skriv et svar til: Hvordan differentierer jeg følgende funktion vha. tretrinsreglen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.