Kemi

opløselighed.

01. april 2015 af bizz00 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der nogen der har en fremgangsmåde til disse to opgaver?

Aluminiumphosphat lader sig opløse i stærk syre, og ligevægtskonstanten er K = 0,40 for reaktionen: AlPO4(s) + 2 H ? Al3+ + H2PO4  

5b) Beregn [Al3+] i den opløsning, som fremkommer, når en 1,00 mM HCl-opløsning bringes i ligevægt med overskud af fast aluminiumphosphat.

5c)  Beregn ligevægtskonstanten for reaktionen (2 point): H2PO4  ? 2 H + PO4 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2015 af Heptan

5b) Opgaven er en typisk ligevægtsopgave, og den bygger på en række antagelser. Ligevægtskoncentrationen af aluminiumionen kan passende angives ved x, og her udnyttes at [H2PO4] = [Al3+] = x, og at [H+] = 0,001 M - 2x. Heraf fås

K=\frac{x^2}{(0,001\ \textup{M} -2x)^2}

5c) Mangler info


Svar #2
03. april 2015 af bizz00 (Slettet)

Hvorfor er H=0,001 - 2x? hvor kommer de 2x fra? og hvor sætter du den i anden?


Brugbart svar (2)

Svar #3
03. april 2015 af mathon

Fordi
              \left [ H^+ \right ]=c(HCl\; _{\textit{(aq)}})=0{,}001\; M
og
              der medgår 2 mol H+ til dannelse af 1 mol Al3+ og 1 mol H2PO4-

              antages dannelsen af x mol Al3+ og x mol H2PO4-
              resterer der ( (0,001 M) - 2x ) mol H+.

              \frac{x^2}{(0,001\ \textup{M} -2x)^2}=0{,}40\; \; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}0005\; M

                                              x=0{,}0002794


Svar #4
03. april 2015 af bizz00 (Slettet)

ok, men hvorfor opløfter du så (0,001 M - 2x) i anden? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. april 2015 af mathon

Reglen er jo

                       a\, A\; \; +\; \; b\, B\; \;+_{\cdot \cdot \cdot} \; \; \rightleftharpoons \; \; x\, X\; \; +\; \; y\, Y\; \;+_{\cdot \cdot \cdot}

                                            \frac{\left [ X \right ]^x\cdot \left [ Y \right ]^y\cdot _{\, \, \cdot \cdot \cdot }}{\left [ A \right ]^a\cdot \left [ B \right ]^b\cdot _{\, \, \cdot \cdot \cdot }}=K


Skriv et svar til: opløselighed.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.