Fysik

Elektrisk spole hjælp

15. april 2015 af terham (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Jeg har lidt problemer med denne opgave, og tænkte om det var muligt at få lidt hjælp

Et plastrør har en diameter på D = 40 mm. en kobbertråd er viklet 200 gange runt om plastrøret, og kobbertråden har en diameter på d = 0,5 mm

Kobber har ved 20C resistiviteten 0,0175Ω og temperaturkoeffisient på α = 0,004C-1

1.1 Beregn resistancen R20 ved 20C


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2015 af mathon

Kobber har ved 20°C resistiviteten ρ = 0,0175·10-6 Ωm og temperaturkoefficient på α = 0,004 C-1

           R_0=\varrho \cdot \frac{l}{a}=\left ( 0,0175\cdot 10^{-6}\; \Omega \cdot m \right )\cdot \frac{{200\cdot \left ( \pi }\cdot 0,040\; m \right )}{\frac{\pi }{4}\cdot \left ( 0,0005\; m \right )^2}

             R_{20}=R_0\cdot \left ( 1+\left (0,004\; C^{-1} \right ) \cdot (20\; C) \right )


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Det er i opgaven R20 der er opgivet. Derfor ingen omregning vha. α.

Rørets diameter er 40mm og trådens er 0,5mm. Derfor bliver viklediameter = 40,5mm. ( Ja, ja, det er en korrektion på 1,25% ).

Hertil kommer en korrektionsfaktor, grundet stigningen i viklingen, på 1,0000762. Den kan du vælge at se bort fra, men det bør nævnes i opgaveafleveringen (niveau: videregående), for i andre sammenhænge kan den bestemt være af betydning.

Det er jo træls i en virksomhed at købe kobbertråd ind til bevikling af 1000 spoler. Næsten færdigproducerede opdager man så, at der mangler tråd til de sidste 13 spoler.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2015 af mathon

Opgaveteksten giver kun mening, hvis
           "Kobber har ved 0°C resistiviteten ρ = 0,0175 Ωm"


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2015 af hesch (Slettet)

#3:  Det er en fælde.    :)

Hvis du siger, at R0 = 0,0175E-6 Ωm og α = 0,004 K-1, finder du R20 = 0,0189E-6 Ωm, hvilket er en noget høj værdi, selv for teknisk kobber, hvor "man" ligger omkring 0,0178E-6 Ωm.


Skriv et svar til: Elektrisk spole hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.