Biologi

HJÆLP TIL CELLENS ENERGISTOFSKIFTE

16. april 2015 af Xenu (Slettet) - Niveau: B-niveau

er der nogen der kan hjælpe mig med at forklare cellens energistofskifte, dens omsætning ud fra: Tilstrækkelig iltforsygning(lav arbejdsintensitet og ikke forpustet) og utilstrækkelig iltforsygning(høj arbejdsintensitet og meget forpustet). ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2015 af Casabon

Hvis vi bare snakker omsætning af glukose, så starter det hele med glykolysen, hvor glukose omdannes til 2 pyruvat. Glykolysen er uafhængig af ilt og er basis for begge typer arbejde. Den forbruger noget energi men producerer også noget, så netto giver glykolysen et overskud på 2 ATP per glukose. Desuden omdannes NAD+ til NADH + H+.

Det sidstnævnte er vigtigt, for det betyder at  NADH + H+ skal omdannes tilbage til NAD+ for at glykolysen kan opretholdes, for ellers løber cellen tør. 

Hvis der er ilt tilstede gennemføres citronsyrecyklus, hvor der både frigøres energi og dannes produkter til forbrug i elektrontransportkæden (som er afhængig af ilt). Det er elektrontranportkæden som omdanner NADH + H+ til NAD+ igen således at glykolysen kan fortsætte. Elektrontransportkæden frigører også energi.

Hvis der ikke er ilt tilstede kan elektrontransportkæden og dermed citronsyrecyklus ikke fungere, fordi NADH ophobes. I stedet er cellen nødt til at omdanne NADH + H+ til NAD+ ved at omdanne pyruvat til lactat (mælkesyre). Denne process producerer ingen energi, men er nødvendig for at glykolysen kan opretholdes. 

Mælkesyre transporteres til leveren, hvor det gendannes til glukose ved glykoneogenesen, hvorved det senere kan genbruges og forbrændes ordentligt ved citronsyrecyklus.


Skriv et svar til: HJÆLP TIL CELLENS ENERGISTOFSKIFTE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.