Fysik

Stående bølger på en streng.

18. april 2015 af jones8835 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle, jeg sidder i øjeblikket og arbejder på en fysik rapport om stående bølger på en streng, en af formålene med øvelsen var at bestemme snorens masse pr. længde (kg/m) på to forskellige måder. Både ved at veje/måle snoren og ved lade bølgens hastighed v, være en funktion af trækkraften F i snoren, hvor mu så skulle kunne udregnes ved hældningskoefficienten. Men jeg kan simpelthen ikke få de to til bare tilnærmelsesvis at passe. Jeg har vedhæftet måledata og resultatbehandlingen, måske kan nogen af jer se, hvor jeg går galt i byen. 

Mvh. Jonas


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2015 af mathon

Tilsyneladende har du afbildet v som en funktion af F.
Det skulle være v som funktion af \mathbf{\color{Red} \sqrt{F}}.


Svar #2
18. april 2015 af jones8835 (Slettet)

Det er det også, det er vmiddel som en funktion af √F


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2015 af mathon

…så du får
                       v=k\cdot \sqrt{F}         hvor k aflæses
             og
                       \mu =k^{-2}

                      


Svar #4
18. april 2015 af jones8835 (Slettet)

Ja, hvilket så giver mig μ = 0,00021 kg/m 

Udregner jeg så mu, ved msnor/Lsnor så får jeg at mu 0,0013 kg/m  altså hvad der må siges at være en ret signifikant afvigelse fra den øvrige.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2015 af mathon

Du har noterer \mathbf{\color{Red} F} på abscisseaksen.


Svar #6
18. april 2015 af jones8835 (Slettet)

Ah, det har du ret i,  det er en fejl, ikke en regnefejl dog. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2015 af mathon

OK
         Så er:
         v\approx k\cdot \sqrt{F}

         v\approx 69{,}314\cdot \sqrt{F}

         \mu =k^{-2}

         \mu =69{,}314^{-2}=0{,}000\mathbf{\color{Red} 208}


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. april 2015 af mathon

Men længde- og massebestemmelsen kan jeg ikke vide nøjagtigheden af.


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2015 af mathon

Din regressionkurve synes ikke at stemme helt med dine data.


Svar #10
18. april 2015 af jones8835 (Slettet)

Ja, jeg har fået samme hældning og μ, målingen af selve snoren, står umiddelbart ovenover skemaet med målingerne. Regressionskurven burde passe, i henhold til målingerne. Det eneste jeg kan se som forklaring, er at vi har afmålt snoren forkert. vi målte snoren til 1,60 m med en vægt på 0,00214kg


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. april 2015 af mathon

Så skulle I - hvis vejningen er korrekt - have taget fejl af 9,72 cm og 1,60 m. Lyder det sandsynligt?


Svar #12
18. april 2015 af jones8835 (Slettet)

Ikke ligefrem. Jeg tror såmænd heller ikke målingerne af snoren er forkert, men vi glemte i starten af forsøget at måle og veje den snor vi brugte, og måtte da bagefter prøve at finde den selv samme snor igen. Det er muligt at vi har afmålt og vejet en forkert snor.
Jeg har prøvet at identificere fejlen, som jeg troede lå et sted i mine udregninger. Men jeg ikke udpege, hvor det i såfald skulle være. Du skrev tidligere at regressionskurven ikke stemte helt overens med mine data, kan jeg evt. have begået en fejl der? Jeg kan sige så meget som at mine x-værdier er: √F= [.7007139217, 1.213672114, 1.566843962, 1.853914777, 2.102141765] altså kvartratroden af trækket i snoren, jf. pkt 1. i resultatbehandlingen. Og mine y-værdier er vmiddel værdierne jf. pkt 3. i resultatbehandlingen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. april 2015 af mathon

Du har tastfejl:
                             

                                     4)\; \; \; F_{snor4}= (0{,}350\; kg)\cdot \left ( 9{,}82\; \frac{N}{kg} \right )=\mathbf{\color{Red} 3}{,}437\; N
Har du regressionsberegnet med \mathbf{\color{Red} 3}{,}437\; N eller med \mathbf{\color{Blue} 2}{,}437\; N?


Svar #14
18. april 2015 af jones8835 (Slettet)

ah ja, det er rigtigt, jeg havde dog rettet den i regressionsberegningen √3,437N


Svar #15
18. april 2015 af jones8835 (Slettet)

Så det eneste tænkelige svar er at vi taget fejl af snoren og målt en forkert snor?


Skriv et svar til: Stående bølger på en streng.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.