Matematik

Matematik opgave

18. april 2015 af logawbjpgv< (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej, 

Jeg har et spørgsmål der driller lidt: Hvordan kan man beregne overflade og rumfang af den lille bold vha. de to facit fra forrige opgave samt boldenes lineære forhold? 

Den store bold har en diameter på 21 cm. Den lille bold har en diameter på 10,5 cm. Jeg fik den store bolds overfladeareal til at blive: 1385,4 cm^2 og dens rumfang til at blive 4849,04 cm^3. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Se på udtrykkene for overfladeareal O og rumfang V af en kugle med radius r eller diameter d:

        O = 4π·r2 = π·d2

        V = (4π/3)·r3 = (π/6)·d3

Når diameteren d halveres (fra 21 cm til 10,5 cm), bliver overfladearealet 22 = 4 gange mindre, og rumfanget bliver 23 = 8 gange mindre.


Svar #2
18. april 2015 af logawbjpgv< (Slettet)

Så for fx at finde rumfanget af den lille bold siger jeg 4849,04 (den store bolds rumfang) divideret med 8 = 606,13 cm^3? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er korrekt.


Svar #4
18. april 2015 af logawbjpgv< (Slettet)

Tusind tak for hjælpen med det! 


Skriv et svar til: Matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.