Fysik

Hjælp til opgave vedr. lyd

19. april 2015 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har brug for hjælp til at løse følgende opgave - hvordan løses den?:

En violinstreng med længden 50 cm knipses og spiller kammertonen A (440 Hz). Hvor skal violinspilleren presse strengen mod gribebrættet, for at den i stedet spiller et C (523 Hz)?

Mvh. Emil


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2015 af mathon

                                     \frac{\lambda}{2} =0,50 \; m

                                     \lambda =1{,}00 \; m

                                      v=\lambda \cdot f=\left ( 1{,}0\; m \right )\cdot \left ( \mathbf{\color{Red} 440\; s^{-1}} \right )=440\; \frac{m}{s}

                                      \lambda _2=\frac{v}{f_2}=\frac{440\; \frac{m}{s}}{523\; s^{-1}}=0{,}8413\; m

                                      \frac{\lambda _2}{2}=\frac{0{,}8413\; m}{2}=42{,}07\; cm=L_2

Violinspilleren skal presse strengen mod gribebrættet (50 - 42,07) cm = 7,93 cm tættere på violinkassen.


Svar #2
19. april 2015 af Arccossintan (Slettet)

Tak for hjælpen. Jeg kan godt se sammenhængene, men jeg forstår ikke, hvorfor du insisterer på at omregne de 0,5 m til 1 m; hvis du bruger 0,5 m vil lydens hastighed i snoren blive 220 m/s, og resultatet vil stadig blive 42,07 cm?


Svar #3
19. april 2015 af Arccossintan (Slettet)

Bare glem #2, jeg forstår formålet. Tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Hjælp til opgave vedr. lyd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.