Fysik

Bølgelængde, hjælp

21. april 2015 af troublee (Slettet) - Niveau: C-niveau

Beregn gennemsnitsbølgelængden af grønt lys i akryl. hjælp

Jeg fandt ud af at gennemsnitsfarten i grønt lyd var 19704763,26m/s

En der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2015 af peter lind

Den lyshastighede kan ikke være i vakuum.

Det kommer jo noget an på hvilken oplysninger du har men du skal formodentlig bruge at bølgelængde*frekvens = lyshastighed


Svar #2
21. april 2015 af troublee (Slettet)

hvad mener du med det? og hvad er frekvensen så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Man skal have fat i brydningsindekset n for akryl ved frekvenser svarende til det grønne lys. Lyshastigheden i akryl er da

        vakryl = c/n

hvor c er lyshastigheden i vacuum. Brydningsindeks for akryl er typisk n = 1,49 i det visuelle område.


Svar #4
21. april 2015 af troublee (Slettet)

forstår det ikke rigtigt, altså de informationer jeg er er følgende:
En grøn laser med bølgelængde med 533,7 nm.
og en gennemsnits fart der er målt i m/s=19704763,26


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er bølgelængden i vacuum, der er givet. Så beregn frekvensen f ud fra formlen

        λvac · f = c

og beregn så bølgelængden i akryl ud fra formlen

        λakryl · f = v

Men talværdien for v er ca. 10 gange for lille. Benyt den korrekte værdi for gennemsnitsfarten.


Svar #6
21. april 2015 af troublee (Slettet)

Sådan?

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej.

Frekvensen er

        f = c / λvac = 299.792.458 m/s / 533,7 nm = 5,617·1014 Hz

Bølgelængden i akryl er så

        λakryl = v / f = (v/c) · λvac

Indsæt den korrekte værdi for v . Den talværdi, du angiver for v, er ca 10 gange for lille.


Svar #8
21. april 2015 af troublee (Slettet)

533,7nm*f=19704763,26
f=533,7nm/19704760,26
f=2,70848^-14

533,7*2,70848^-14=v
v=0,000467

Er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er helt forkert. Se forklaringen i #7. Angiv enheder på dine størrelser.


Svar #10
21. april 2015 af troublee (Slettet)

Hvad skal jeg så gøre hvis v er for lille? skal den have en anden enhed eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, du skal angive den korrekte værdi for v. Tjek værdien i din opgaveformulering. Lyshastigheden i akryl er jo ca

        v = c/1,5 = (2/3)·c ≈ 2,0·108 m/s

Din talværdi er ca. 2,0·107 m/s, dvs 10 gange for lille.


Svar #12
21. april 2015 af troublee (Slettet)

der står ikke noget om det i opgaveformuleringen. tjek vedhæftet dok.


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#12

Hvordan har du bestemt gennemsnitshastigheden i akryl? Det er vel din bestemmelse af brydningsindekset

        n = sin(i)/sin(b)

Tjek dine beregninger. Det er nok tvivlsomt, om du kan bestemme lyshastigheden med alle de mange betydende cifre, som du angiver, ud fra dette forsøg.


Svar #14
21. april 2015 af troublee (Slettet)

Tjek dok igen.


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det er helt forkert stillet op. Farten i akryl skal jo være i den første række

        300.000.000 m/s / (sin(10º)/sin(6,5º)) ≈ 1,96·108 m/s .

Dine talværdier er 10 gange for små. Skriv dem med 10-eksponent i stedet for alle de mange cifre, som du går galt i byen med, og som ikke har nogen praktisk betydning.


Svar #16
21. april 2015 af troublee (Slettet)

men der står jo v_akryl=sin(b)/sin(i)*v_luft? 
hvorfor dividerer du så? skal man ikke gange med 300.000.000 m/s,istedet for at dividere?


Brugbart svar (0)

Svar #17
21. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#16

Men du ganger jo med sin(i)/sin(b) , i hvert fald i det udtryk, du skriver i tabellen. Dine talværdier viser dog, at du har ganget med sin(b)/sin(i), men du har talt antal cifre galt, da dine værdier er 10 gange for små.

At dividere med (sin(i)/sin(b)) er det samme som at gange med sin(b)/sin(i) .


Skriv et svar til: Bølgelængde, hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.