Fysik

Mekanik

23. april 2015 af UchihaItachi - Niveau: B-niveau

Vognen er i vandret retning påvirket af to kræfter F1 og F2. Vognens masse er m. 

F= 0,75 N

F2 = 0,25 N

m = 625 g

Bestem den resulternde kraft på vognen og beregn størelse og retning af vognens acceleration? 

Hvordan besvare jeg spørgsmålet... 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2015 af Soeffi

Peger kræfterne i samme retnng?


Svar #2
23. april 2015 af UchihaItachi

Nej de peger hver sit retning. Den ene mod venstre den anden mod højre. 


Svar #3
23. april 2015 af UchihaItachi

Men skal man ikke lægge kræfterne sammen så man får summen? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2015 af Soeffi

Du skal først vælge en positiv retning, dernæst skal den kraft, som vender i negativ retning, have et minustegn foran. Til sidst skal de lægges sammen. Hvis du får et positivt tal har du, at kraften peger i den positive retning og omvendt. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. april 2015 af Heptan

Fres = F1 - F2 = 0,50 N

Retning mod venstre

Benyt F = ma til at beregne accelerationen, idet m = 0,625 kg


Svar #6
23. april 2015 af UchihaItachi

#4

F1 = 0,75 N peger mod højre.

F2 = 0,25 N peger mod venstre. 

Hvordan kan jeg så vælge en positiv retning?


Svar #7
23. april 2015 af UchihaItachi

#5 

Hvordan kan du vide, at det er retning mod venstre? 

Er det fordi det er under 1?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2015 af Soeffi

Retningen vælger du selv. Ved at vælge højre som positiv retnng får du i dette tilfælde den resulterende kraft til at være positiv og omvendt. 


Svar #9
23. april 2015 af UchihaItachi

Nu har jeg et andet spørgsmål, hvor der er 2 kræfter de går den samme retning. Den ene retning er ukendt og vi kender massen og a. Er det så på samme måde? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#9

Så kender du Fres = m·a og den ene af de to kræfter F1 og F2:

        Fres = F1 + F2

Isoler den ukendte kraft.


Svar #11
23. april 2015 af UchihaItachi

#10

Hvilken enhed vil Fres have?

Fres = 0,250 kg * 1,5 m/s^2 = ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
23. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er en kraft. Kræfter måles i N .

        1 N = 1 kg·m/s2 .


Svar #13
23. april 2015 af UchihaItachi

#11

Ja det er rigtigt.. Du har sat plus mellem kræfter fordi de peger samme retning, korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #14
23. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#13

Den resulterende kraft er vektorsummen af de indgående kræfter. Når man vælger et koordinatsystem, vil nogle kræfter have negative komposanter i dette koordinatsystem.


Svar #15
23. april 2015 af UchihaItachi

#14

Det var lidt forvirrende da #5 havde sat minus mellem også havde du sat plus imellem. 


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#15

Ja, det bør være

        Fres = F1 + F2  = 0,75 N + (-0,25 N) = 0,50 N .


Svar #17
24. april 2015 af UchihaItachi

hvorfor vælger du at sætte minus foran 0,25


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#17

Fordi i det eksempel var de to kræfter modsat rettede, og den retning, som kraften med størrelsen 0,75 N pegede i, var valgt som den positive retning.


Svar #19
24. april 2015 af UchihaItachi

Oh det giver meget god mening tak Andersen :)


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. april 2015 af Heptan

Men det oplyses at:

F= 0,75 N

F2 = 0,25 N

Ingen af dem er oplyst negative. Der må være en tilhørende illustration.


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.