Kemi

Bjerrumdiagram??

24. april 2015 af Bobbyhans (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej igen.... 

Hvordan kan man finde ud af, hvilke former azelainsyre findes på ved pH 5. eksempelvis hvis man sidder til eksamen?? :/

dokument vedhæftet

Vedhæftet fil: opgave4.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2015 af mathon

På andenaksen har du syrebrøken udtrykt som decimaltal

                                        0\; \rightarrow \; 1
identisk med
                                        0\; \rightarrow \; 100\%

Du har altså afbildet sammenhørende  værdier (pH ; %) med syren under kurven og den korresponderende base over kurven.

Ønsker du at beregne pH ud fra syrebrøken
har du:
                                       pH=pK_s+\log\left ( \frac{1-x}{x} \right )

Ønsker du at beregne x ud fra pH
har du:
                                       x=\frac{1}{1+10^{pH-pK_s}}      som skal ganges med 100 for at få procent.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. april 2015 af mathon

Titrering af azelainsyre med natriumhydroxid:

            \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! HOOC-(CH_2)_7-COOH\; \; +\; \; 2\, OH^-\; \; \rightarrow \; \; ^-OOC-(CH_2)_7-COO^-\; \; +\; \;2\, H_2O


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. april 2015 af mathon

Procentfordeling:
                    1. syre-/basepar  
                                                HOOC-(CH_2)_7-COOH        ^-OOC-(CH_2)_7-COOH           
                                                                     25,3\%                                               74,7\%

                    2. syre-/basepar  
                                                ^-OOC-(CH_2)_7-COOH        ^-OOC-(CH_2)_7-COO^-           
                                                                     68,1\%                                                  31,9\%

                                                    


Brugbart svar (1)

Svar #4
25. april 2015 af mathon

Ved andet ækvivalenspunkt haves:
                                                  m(azelainsyre)=\frac{1}{2}\cdot \left ( 0,0191\; L \right )\cdot \left ( 0,100\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 188,22\; \frac{g}{mol} \right )=0,17975\; g

renhedsprocent:
                                     \frac{0,17975\; g}{0,0020\; \frac{g}{\%}}


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. april 2015 af mathon

I andet ækvivalenspunkt
har man af syre/basemæssig interesse

              \frac{1}{2}\cdot \left ( 0,0191\; L \right )\cdot \left ( 0,100\; \frac{mol}{L} \right )=9,55\cdot 10^{-4}\; mol\;\; \; \underset{svag\; base\; da\; pK_{b2}=8,67}{^-OOC-(CH_2)_7-COO^-})    
               i 119,1 mL opløsning.
dvs i koncentrationen
                                       c_b=\frac{9,55\cdot 10^{-4}\; mol}{0,1191\; L}=8,01847\cdot 10^{-3}\; M
hvorfor
                                       pH=7+\frac{1}{2}\left ( pK_{s2}+\log(c_b) \right )

                                      pH=7+\frac{1}{2}\left (5,33+\log(8,01847\cdot 10^{-3}) \right )
             


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. april 2015 af mathon

Velegnet indikator
se
      http://www.natlex.dk/indikatorer.html


Svar #7
26. april 2015 af Bobbyhans (Slettet)

#4

Ved andet ækvivalenspunkt haves:
                                                  m(azelainsyre)=\frac{1}{2}\cdot \left ( 0,0191\; L \right )\cdot \left ( 0,100\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 188,22\; \frac{g}{mol} \right )=0,17975\; g

renhedsprocent:
                                     \frac{0,17975\; g}{0,0020\; \frac{g}{\%}}

hvor har du disse værdier fra som du har indsat i formlen? :/ 


Svar #8
26. april 2015 af Bobbyhans (Slettet)

#4

Ved andet ækvivalenspunkt haves:
                                                  m(azelainsyre)=\frac{1}{2}\cdot \left ( 0,0191\; L \right )\cdot \left ( 0,100\; \frac{mol}{L} \right )\cdot \left ( 188,22\; \frac{g}{mol} \right )=0,17975\; g

renhedsprocent:
                                     \frac{0,17975\; g}{0,0020\; \frac{g}{\%}}

JEg fandt ud af det!! :D 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. april 2015 af Soeffi


Skriv et svar til: Bjerrumdiagram??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.