Teknologi

Spektrofotometri til at bestemme koncentration

25. april 2015 af supersej101 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa!
Jeg har fremstillet et produkt (penicillin) i teknikfaget proces, og nu skal jeg så til at bestemme koncentrationen af penicillin i mit produkt. Det gør jeg via spektrofotometri i UV-området.

Efter at have lavet en standardkurve (koncentration i mM som funktion af absorbans) ud fra penicillin V pulver opløst i vand har jeg fået linjens ligning til:
y=6,4018x-0,0335. Jeg har målt absorbansen af mit produkt fortyndet 1:5 (0,0625 mL penicillinholdig væske til 1 mL fortyndingsvæske). Absorbansen blev her målt til 0,821, og dermed vil koncentrationen af penicillin i mit produkt fortyndet til 0,0625 mL/mL være 0,133478 mM = 0,133 mM.

Nu skal jeg jo så bestemme hvad koncentrationen er i den rene fortyndingsvæske. Hvis jeg blot ganger tallet med fortyndingsfaktoren (5) får jeg vel kun koncentrationen af 1:1 fortyndingen (1 mL/mL), ikke? Eller gør jeg det rigtigt?


Svar #1
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

Please hjælp? Jeg er lidt desperat...


Svar #2
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

Det skal siges at jeg har lavet fortyndingerne ved to-folds fortynding


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. april 2015 af Soeffi

#0

... produkt fortyndet 1:5 (0,0625 mL penicillinholdig væske til 1 mL fortyndingsvæske). 

Du tilsætter 1mL til 0,0625mL og får 1,0625mL? Det er 17 ganges fortynding!


Svar #4
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

#3

Du tilsætter 1mL til 0,0625mL og får 1,0625mL? Det er 17 ganges fortynding!

Ja, det fandt jeg også lige selv ud af >_<


Svar #5
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

#3

Du tilsætter 1mL til 0,0625mL og får 1,0625mL? Det er 17 ganges fortynding!

Altså det jeg har gjort er, at lave en fortyndingsrække. I den første fortyndede jeg 1 mL af min penicillinholdige væske (ukendt koncentration) med 1 mL fortyndingsvæske. Herefter tog jeg 1 mL af den nye opløsning og overførte til 1 mL ny fortyndingsvæske - altså en to-foldsfortynding.


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. april 2015 af Soeffi

Dvs. du havde to opløsninger, den anden med den halve koncentration af den første?


Svar #7
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

#6 Ja. Min fortyndingsrække strækte sig som sagt ned til 5. glas, da jeg arbejdede med et spektrofotometer som krævede en relativt lav absorbans for at arbejde præcist.


Svar #8
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

Jeg er bare totalt forvirret over hvordan jeg overhovedet skal bruge mine resultater lige nu...


Svar #9
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. april 2015 af Soeffi

Vil det sige, at du har haft fem opløsninger, den ene mere fortyndet end den anden?


Svar #11
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

Ja fem opløsninger fra en fortyndingsrække med to-foldsfortyndinger. Ved hvert nyt glas halveres koncentrationen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. april 2015 af Soeffi

Du målte så absorbansen på hver fortynding og fandt en eller flere absorbanser, der passede med standardkurven?


Svar #13
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

Yep! Den 5. fortynding passede med resten af kurven med en absorbans på 0,821. Kurven gik kun op til 1,3.


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. april 2015 af Soeffi

Dvs. den som passede til kurven havde en koncentration, der var halveret fem gange i forhold til den ufortyndede opløsning?


Svar #15
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

Ja :)


Brugbart svar (1)

Svar #16
25. april 2015 af Soeffi

Så skal den koncentration, som du fandt ved hjælp af kurven, ganges med 2= 32.


Svar #17
25. april 2015 af supersej101 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Jeg tror faktisk jeg har fået det til at give mening nu


Skriv et svar til: Spektrofotometri til at bestemme koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.