Fysik

Stemmegaffel

25. april 2015 af hejallesamme (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle:) Sidder og laver en rapport ud fra et forsæg med en stemmegaffel, guitar og en xylofon.

Har brug for hjælp til forsøget med stemmegafflen. Vi skulle finde frekvensen og derefter sammenligne med den påtrykte værdi som var 440 Hz. 

Det jeg har brug for hjælp til er teoriafsnittet! Er der nogle der har nogle ideér der kan bruges? Håber i vil hjælpe har ingen idé.

Hilsen Frida:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2015 af Eksperimentalfysikeren

Der mangler nogle oplysninger: Hvordan har I udført forsøget? Hvilke resultater har I fået?


Svar #2
26. april 2015 af hejallesamme (Slettet)

formål: sammenhlngen mellem en lydb'lges periode og frekvens

fremgangsmåden: stemmegaflen var tilsluttet programmet loggerpro hvor vi var inde under: the mathematics of music. Vi slog på stemmegaflen og derefter på <mål>. Der opstod en kurve som funkiton af tiden, tæt på at være en sinuskurve. Aflæs på grafen lydbølgens periode (T) og beregn frekvens som skal sammenlignes med den påttrykte værdi (440 Hz). 

Resulater: 

t1= 0,0135

t2 = 0,0157

T = 0,0022

Frekvens: 454,55 Hz. 

Har også fundet afvigelse i procent:) Det eneste jeg har brug for hjælp til er teoriafsnitttet, har skrevet:

En stemmegaffel bruges blandt andet til kalibrering af musikintrumenter til en betsemt tone, typisk kammertonen som er fastlagt til at være 440 Hz. Formålet ved dette forsøg var at finde en sammenhlng mellem lydbølgens periode og dens frekvens. En lydbølges periode er fra bølgetop til bølgetop eller fra bølgdedal til bølgedal og denne periode findes ved at substrahere den ene bølgetop (t2) med den anden (t1). Frekvensen findes derefter ved formlen: antal svingninger / periode (f=1/t)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det ser udmærket ud, dog med et par bemærkninger:

Du bør gøre rede for, hvorfor den beregnede frekvens afviger så kraftigt fra den påstemplede frekvens. Hint: t1 = 0,0135s betyder at t1 ligger mellem 0,01345s og 0,01355s, og tilsvarende for t2.

Du skriver : "...substrahere den ene bølgetop (t2) med den anden (t1)". Det bør du formulere om, så du får noget med "...subtrahere ... fra ..." og ikke bølgetoppene, men deres tidspunkter. Det, du har skrevet kan forståes og vil nok ikke give misforståelser, men det kan gøres bedre.


Svar #4
29. april 2015 af hejallesamme (Slettet)

Okay, mange tak skal du have!


Skriv et svar til: Stemmegaffel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.