Kemi

Absorbans af en blanding

26. april 2015 af Hygnos (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvis man er oplyst en absorbans for en blanding af to stoffer ved en bestemt bælgelængde, Ablanding, kan man så godt sige, at Ablanding=Astof1+Astof2  - altså summen af de to stoffers absorbans ved samme bølgelængde? 
Jeg er nemlig oplyst absorbansen for to blandinger af to stoffer ved forskellige bølgelængder, mens jeg også kender kuvettebredden og ekstinktionskoefficienten. Jeg skal så finde koncentrationerne af de to stoffer i blandingerne, hvilket jeg havde tænkt mig at gøre på ovenstående vis ved to ligninger med to ubekendte.

Bliver det for abstrakt? Ellers er det opgave 4c) i det vedhæftede opgavesæt fra 2012

Vedhæftet fil: 120607 2stx121_KEM_A.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2015 af mathon

Man har:
                  \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 0{,}469=\left ( 1{,}50\cdot 10^4\; M^{-1}\cdot cm^{-1} \right )\cdot (1\; cm)\cdot c_a+\left ( 4{,}13\cdot 10^4\; M^{-1}\cdot cm^{-1} \right )\cdot (1\; cm)\cdot c_b
                  \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 0{,}998=\left ( 7{,}33\cdot 10^4\; M^{-1}\cdot cm^{-1} \right )\cdot (1\; cm)\cdot c_a+\left ( 8{,}41\cdot 10^3\; M^{-1}\cdot cm^{-1} \right )\cdot (1\; cm)\cdot c_b

hvoraf

                  \left ( 1{,}50\cdot 10^4\; M^{-1} \right )\cdot c_a+\left ( 4{,}13\cdot 10^4\; M^{-1} \right )\cdot c_b=0{,}469
                  \left ( 7{,}33\cdot 10^4\; M^{-1} \right )\cdot c_a+\left ( 8{,}41\cdot 10^3\; M^{-1} \right )\cdot c_b=0{,}998

som er to ligninger med to ubekendte af første grad.


Svar #2
26. april 2015 af Hygnos (Slettet)

Yes - det var også det, jeg tænkte. Tak for det!


Skriv et svar til: Absorbans af en blanding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.