Matematik

Mål på Big Ben

27. april 2015 af lullu357 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej folkens

Ville høre om der er nogen af jer der har nogle mål på Big Ben (ikke kun klokken, men hele tårnet), eller måske ved hvor jeg kan finde det henne? 

Skal bruge målene på spiret til min mundtlige prøve, hvor jeg vil lave noget pythagoras ud fra den.

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2015 af Toonwire

Hej

Pythagoras' læresætning gør sig kun gældende for retvinklede trekanter.
Elizabeth Tower, hvori Big Ben er placeret, har ikke et retvinklet spir.

Der er her, i bedste tilfælde, tale om en ligebenet trekant (i planen) eller en tetraeder (i rummet).
Man kunne indtegne en højde i spiret og dermed betraget spiret som to retvinklede trekanter.


Nogle mål for Elizabeth Tower:
http://www.parliament.uk/documents/commons-information-office/Big-Ben.pdf)

-  Højde = 96 meter
-  Tårnet er et 12m x 12m kvadrat, uden spir, og set fra oven.
-  Trin op til klokken = 334
-  Trin op til Artyon Light (lanternen) = 393

Generel højde af trappetrin (Amerikansk standard, ikke Britisk) = 19.685 cm = 0.19685 meter.
Kan variere fra land til land!   http://sizes.com/home/stairs.htm

Dvs. der er hhv.
334\cdot 0.19685=65.7479 meter op til klokken
393\cdot 0.19685=77.36205 meter op til lanternen

Ud fra disse mål kan du evt. opstille en trapez.

Jeg har ikke kunne finde nogle mål for hældningen på spiret, men kigger man på et billede af det, kan det med tilnærmelse antages, at spiret og dermed den ligebenet trekant, opfylder vinkelmålene hhv. 20^\circ for toppen af spiret og altså 80^\circ for hver af de to andre vinkler.

Jeg har tegnet det her, ganske vist lidt primitivt... 

Hvis du ønsker det kan du så nu anvende Pythagoras læresætning på trekanten i toppen af spiret (fra Artyon Light til spidsen) eller på trekanten fra Big Ben til spidsen.

Der er mange muligheder :)


Svar #2
07. maj 2015 af lullu357 (Slettet)

Tusind tak! :)


Skriv et svar til: Mål på Big Ben

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.