Matematik

Landmåling og korttegning hjælp??

27. april 2015 af Funnie (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg skal læse nedenstående artikel om landmåling og korttegning. Dernæst skal jeg skrive en kort redegørelse for den første opmåling af Danmark, hvilket er let nok. 
Det svære, som jeg ikke forstår er flg. to sætninger:

Redegørelsen skal indeholde en skitse af bestemmelsen af positionen på målebordet af en kirke i landskabet. Giv en redegørelse for princippet i den trigonometriske landmåling.

Artikel: Trigonometri

I 1600-tallet begyndte de første pironerer at kortlægge Danmark. Blandt de førende inden for dansk måling regnedes Ole Rømer og Jens Sørensen, men der var tale om vanskeligt arbejde. Dels fandtes der ikke avancerede måleredskaber og dels var Danmark i 1600-tallet ikke i besiddelse af den infrastruktur, som vi har stor glæde af i dag. Tværtimod bestod landet dengang af vildtvoksende krat, moser og skove (med ulve og vrantne vildsvine-orne) - samt tatere og røvere. 
Båle Ole Rømer og Jens Sørensen konsturerede såkalde "milevogne", en art trillebør med indbyggel kilometertæller til opmåling af basislinjen. 
Det er dog først i perioden 1750-1880 at bl.a. Videnskabernes Selskab, foretager en virkelig rationel opmåling af Danmark. Basislinjer blev lagt ud i form af metaltråde med veldefineret længde.  

>>Vil I være venlige at forklare hvad der menes med de to ovennævne spørgsmål? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Det var næppe en kilometertæller, som Ole Rømer benyttede, da kilometeren først blev defineret efter hans levetid.

Som udgangspunkt for positionsbestemmelsen benytter man et basisliniestykke, hvis længde er opmlt meget nøjagtigt. Fra dets endepunkter måler man så vinkler mellem basislinien og sigtelinien til et nyt punkt i landskabet (for eksempel et kirketårn), hvis position ønskes bestemt. Det nye punkt danner sammen med basisliniens endepunkter en trekant, hvis vinkler er målt, og hvis ene side er basislinien. De to andre sider kan nu beregnes ved at benytte sinusrelationerne i trekanten. Herved opnår man længder af to liniestykker, der kan benyttes som sekundære basislinier ved bestemmelse af nye punkter i landskabet.


Skriv et svar til: Landmåling og korttegning hjælp??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.