Kemi

c) Hvor mange % af den tildelte mængde CO2 har reageret?

27. april 2015 af Kemifjols (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg er i gang med at lave en kemiaflevering, som indeholder følgende opgave, som er vedhæftet.

Jeg har lavet a og b, men jeg mangler c'eren. Er der en som evt. kunne hjælpe mig ?

Vedhæftet fil: Kemihjælp.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2015 af mathon

a)
ved 25°C:
            \left [ OH^- \right ]=2\cdot (0,600\; L)\cdot \left ( 0,0200\; \frac{mol}{L}\right )

            pH=14+\log\left(\left [ OH^- \right ]\right)


Svar #2
27. april 2015 af Kemifjols (Slettet)

#1

Godt nok har jeg a'eren sagt - pOH = -log(0,0200), men det er så åbenbart forkert...
Men kan du hjælpe med c'eren? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2015 af Heptan

I er begge tætte på den rigtige løsning.

a)

[OH^-]_{f\o r}=2\cdot c(Ca(OH)_2)=2\cdot 0,0200 \ \textup{M}=0,0400\ \textup{M}

pH=14+\log \left ( [OH^-]_{f\o r} \right )

b)

n(OH^-)_{efter}=[OH^-]_{efter}\cdot V=10^{pH-14}\cdot 0,600\ \textup{L}

hvor pH = 12,2


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2015 af Heptan

c)

Da pH >> 7 kan vi se bort fra vands egendissociation. Hermed kan vi altså direkte beregne hvor meget hydroxid der er blevet neutraliseret:

n(OH^-)_{neutraliseret}=n(OH^-)_{f \o r}-n(OH^-)_{efter} = [OH^-]_{f\o r}\cdot V-n(OH^-)_{efter}

Heraf stofmængden af calciumhydroxid, og dermed stofmængden af carbondioxid, som har reageret:

n(Ca(OH)_2)_{reageret}=2\cdot n(OH^-)_{neutraliseret}=n(CO_2)_{reageret}

Nu kan udbyttetprocenten let beregnes:

\frac{n(CO_2)_{reageret}}{n(CO_2)_{total}}\cdot \ 100\ \%


Svar #5
27. april 2015 af Kemifjols (Slettet)

Har jeg så ret i denne besvarelse af c'eren? :)

Vedhæftet fil:Kemihjælp.docx

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2015 af Heptan

#4 Fortsat

Den totale stofmængde af carbondioxid der blev tilledt er:

n(CO_2)_{total}=0,050\ \frac{\textup{mol}}{\textup{min}}\cdot 1,2\ \textup{min} = ...


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2015 af Heptan

#4 Korrektion

c)

Da pH >> 7 kan vi se bort fra vands egendissociation. Hermed kan vi altså direkte beregne hvor meget hydroxid der er blevet neutraliseret:

n(OH^-)_{neutraliseret}=n(OH^-)_{f \o r}-n(OH^-)_{efter} = [OH^-]_{f\o r}\cdot V-n(OH^-)_{efter}

Heraf stofmængden af calciumhydroxid, og dermed stofmængden af carbondioxid, som har reageret:

n(Ca(OH)_2)_{reageret}=\frac{{\color{DarkGreen} 1}}{{\color{DarkGreen} 2}}\cdot n(OH^-)_{neutraliseret}=n(CO_2)_{reageret}

Antallet af % kan nu beregnes:

\frac{n(CO_2)_{reageret}}{n(CO_2)_{total}}\cdot \ 100\ \%


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. april 2015 af Heptan

#5

Det er korrekt, pas dog på med at afrunde undervejs ... der er tre betydende cifre, så i princippet skal resultatet også angives med tre betydende cifre (jeg ved ikke hvor meget din lærer gør ud af det).

Tilbage er der bare at beregne den forbrugte stofmængde af carbondioxid, den totale stofmængde carbondioxid og så procenten.


Svar #9
27. april 2015 af Kemifjols (Slettet)

Skal jeg så slette min svar og prøve at lave et nyt et med jeres svar ovenover? For kan ikke se, hvordan jeg skal kunne finde den forbrugte stofmængde af carbondioixd, hvis den ikke er den samme, som CaOH2 :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2015 af Heptan

Den er bare 12 mmol - 5 mmol = 7 mmol

Da de reagerer i forholdet 1:1 er de netop identiske.

:-)


Svar #11
28. april 2015 af Kemifjols (Slettet)

#10

Tak tak :-) 


Svar #12
28. april 2015 af Kemifjols (Slettet)

Lige et spørgsmål til:

Er det ikke forkert at sige 0,0200 M * 0,600 L, når man skal finde stofmængden for Ca(OH)2 før? Burde det ikke være 0,0400 M * 0,600 L?


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. april 2015 af Heptan

Nej der står jo i opgaven at koncentrationen er 0,0200 M.


Skriv et svar til: c) Hvor mange % af den tildelte mængde CO2 har reageret?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.