Fysik

Bestemme usikkerhed på et apparat

28. april 2015 af chiqqa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen

Hvordan bestemmer jeg den absolutte måleusikkerhed for et dynamometer, hvor hver enhede på dynamometeret svarer til 0.04 N. Dynamometeret kan max måle op til 2 N. 

Jeg målte ved hjælp af dynamometeret en kraft til at være 0.2 N, så vil jeg gerne finde den relative måleusikkerhed.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Ad:  et dynamometer, hvor hver enhed på dynamometeret svarer til 0.04 N

Hvis det skal forstås sådan at apparatet er forsynet med et display (digital visning), der i princippet kun kan vise værdierne: 0,00 - 0,04 - 0,08 - osv., så er der tale om en "kvantiseringsfejl" ved aflæsningen: Du vil aflæse den samme værdi hvad enten den reelle værdi er 0,18 , 0,20 eller 0,219999. Så den absolutte aflæsningsnøjagtighed ved aflæsning af værdien 0,20 er: ±0,02 / 0,20 * 100% = ±10%.

Hertil kan komme andre måleusikkerheder, afhængigt af hvordan apparatet i øvrigt er indrettet. Disse bør fremgå af apparatets mærkeskilt/manual.


Svar #2
28. april 2015 af chiqqa (Slettet)

Det er ikke elektronisk, det er en normal kraftmåler, hvor man kan trække i den og så er der sådan en ting der rykker op og ned inde i den. Så det er faktisk ret svært at trække og samtidig aflæse, idet den bevæger sig op og ned. Men hver enhed er i hvert fald 0.04 N 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2015 af Eksperimentalfysikeren

Den absolutte usikkerhed vil ligge i nærheden af inddelingen på 0.04N. Den afhænger af, hvor godt det er muligt at sammenligne skalaen med den "viser", der angiver målingen. Nogle dynamometre er udformet som et rør inden i et tykkere rør, hvor underkanten af de ydre rør fungerer som "viser". Andre har en viser, der kan glide op og ned i en spalte.

Det er muligt, at du kan skønne over, hvor viseren er i ét af 0.04N intervallerne, ligesom man på en lineal inddelt i mm kan skønne over ½mm. Du kan så muligvis have en absolut usikkerhed på 0.01N. Det kan også være, at din opstilling har været så urolig, at visningen har svinget to inddelinger, så er usikkerheden 0.08N. Desuden kan der være gnidning mellem de to dele af dynamometeret, så det kan hænge fast ved små kræfter. Hvis man lagsomt øger belastningen, kan man somme tider se, at visningen stiger i ryk. Usikkerheden er så størrelsen af disse ryk + de 0.04N

En gammel betegnelse for et dynamometer er en fjedervægt, hvilket hentyder til, at den benytter en fjeder, og at man benyttede fjedervægte inddelt i kg (!) i foretninger og andre steder.


Skriv et svar til: Bestemme usikkerhed på et apparat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.