Bioteknologi

Masse af methanal, eksamensspørgsmål 2014

10. maj 2015 af missgstar (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder med denne opgave og ved ikke hvordan jeg skal løse den, nogen der kan hjælpe?

Der ma° maksimalt tilsættes 0,5 g diazolidinyl urea pr. 100 g creme. Molekylformlen for

diazolidinyl urea er C8H14N4O7.

Beregn massen af methanal, der kan dannes i 50 g creme, na°r der er tilsat den maksimalt tilladte mængde diazolidinyl urea.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2015 af ramobaro

Jo den kan jeg sagtens hjælpe dig med :)

Husk at (CH2O)= methanal 

Du har det afstemte reaktions skema fra opg 1. : 

C8H14N4O7 -->  C4H6N403 + 4CH2O

Diazolidinyl Urea --> allantonil + methanal

Først og fremmest beregner du molarmassen af methanal(CH2O).

12.01+16+2*1.008 = 30.026 g/mol

Den funde molarmasse ganger du med 4, da vi fra vores afstemte reaktionsskema kan se at der er 4CH2O.

 30.026 * 4 = 120.104 g/mol 

Herved er molarmassen for de 4 methanal molekyler 120.104 g/mol

Nu bestemmes molarmassen af Diazolidinyl Urea (C8H14N4O7):

8*12.01+14*1.008+4*14.01+7*16 = 278.232 g/mol

Nu kan du bestemme forholdet mellem Diazolidinyl Urea's molarmasse og methanal's molarmasse: 

(120.104/ 278.232)* 100 = 43,1669 %

du ved altså nu at 120.104 af 278.232 er 43,1669 %

Der må maksimalt tilsættes 0.5 g Diazolidinyl Urea pr 100g creme, men da vi blot beskæftiger os med 50 g creme benytter vi det halve af 0.5g Diazolidinyl Urea. Vi benytter altså kun 0.25 g. 

Du ved fra tidligere beregning at methanal er 43 % af Diazolidinyl Urea. 

Da du ved at du har 0.25g Diazolidinyl Urea, udregner du massen af methanal ved at bestemme 43% af 0.25:

(43.1669*0.25)/100 = 0.107917 g 

Herved er massen af methanal, der kan dannes i 50 g creme når den maskimale mængde af Diazolidinyl Urea tilsættes, på 0.107917 g.

Håber du forstår det. Jeg har prøvet at skære det ud i pap.

Hvis du har yderligere spørgsmål kan jeg prøve at besvare dem. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. marts 2017 af heidic (Slettet)

det er forkert ^


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2019 af Bygningsingeniør

#2

det er forkert ^

hvorfor og hvor er fejlen??


Skriv et svar til: Masse af methanal, eksamensspørgsmål 2014

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.