Fysik

boldkast

20. maj 2015 af kjsahdsh (Slettet) - Niveau: A-niveau

En pige står på toppen af en bygning. Fra kanten af bygningen kaster hun en bold lodret opad med hastigheden v0=20 m/s. Bolden rammer jorden ved foden af bygningen ved tiden T=5,0 s. Størrelsen af tyndgeaccelerationen sættes til 10 m/s^2. Der ses bort fra luftmodstand. 

Bestem højden, h, over jordoverfladen, af det punkt, hvor pigen slipper bolden. Kan jeg bruge energibevarelse her? Den kinetiske energi er vel 0 i toppen af bygningen og den potetielle er 0 i bunden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2015 af peter lind

Du kan ikke bruge energibevarelse her. Det vil kræve at du enten kendte højden af bygningen eller hastighedeaf bolden ved jorden

Brug h=-½g*t2 + vot  og indsæt tiden


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2015 af mathon

Beregning af tiden inden boldens hastighed efter opstigning er nul:

                     0=\left ( 20\; \frac{m}{s} \right )-\left ( 10\; \frac{m}{s^2} \right )\cdot t


                    t=\frac{20\; \frac{m}{s}}{10\; \frac{m}{s^2}}=2\; s

Stighøjden:
                      h_{stig}=\int_{0}^{2}\left ( 20-10\cdot t \right )\textit {d}t=\left [ 20t-5t^2 \right ]_{0}^{2}=40-5\cdot 4=20\; m

      

Derefter falder bolden i 3 sek.

Faldhøjde:
                     s=\frac{1}{2}\cdot \left ( 10\; \frac{m}{s^2} \right )\cdot (3\; s)^2=45\; m
 

Boldens begyndelseshøjde:

                     h_{beg}=(45\; m)-\left ( 20\; m \right )=25\; m
           


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2015 af Soeffi


Skriv et svar til: boldkast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.