Matematik

Værdimængder og inverse funktioner

21. maj 2015 af EmmaLundsgaard (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 1

Funktionen f(x) er givet ved forskriften f(x) er lig med x i anden plus en, for x større end nul

a) opskriv forskriften med matematisk notation i stedet for i tekst

b) find værdimængden for f(x)

c) udregn den inverse funktion til f(x) og tegn grafen for den

Opgave 2

To funktioner er givet ved g(x) = ax + b og h(x) = cx +d

a) udregn g bolle h(x) og h bolle g(x)

b) hvad skal der til for at de to sammensatte funktioner er lig hinanden?

Nogle der kan hjælpe, med forklaring? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2015 af PeterValberg

a) f(x) = x2 + 1   , x > 0 

b) Vm(f) = ]1;∞[

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2015 af PeterValberg

1c) Se dette [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2015 af PeterValberg

2a) Se dette [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2015 af PeterValberg

2b) Hvis jeg forstår spørgsmålet korrekt, så skal:

(f\circ g)(x)=f(g(x))=g(f(x))=(g\circ f)(x)

Hvilket gælder, hvis:

a(cx + d) + b = c(ax + b) + d
acx + ad + b = acx + bc + d

hvilket er opfyldt hvis:      ad + b = bc + d

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2015 af Soeffi

Opgave 1

a) f(x) = x2 + 1, x > 0.

b) Vm er intervallet [1;∞[, hvillket følger af almindelig viden om andengradspolynomier.

c) Man sætter x = y2, med betingelsen y > 0, idet y overtager x's egenskaber fra den oprindelige funktion. Idet x er ≥ 0 (x er lig med noget i anden, der ikke kan være negativt) kan man tage kvadratroden på begge sider, og man får y = ±√x, der for y > 0 giver y = √x.

Bemærkning: funktionen y = x2, hvor x ∈ R, har ikke nogen omvendt funktion, da y = x2 ikke er entydig for x ∈ R, dvs. to forskellige x værdier kan give samme y værdi. Dog gælder, at funktionen y = x2, hvor x<0, har den omvendte funktion y = -√x, og at funktionen y = x2, hvor x>0 har den omvennævnte omvendte funktion.

Opgave 2 

a) (gºh)(x) = g(h(x)) = a·h(x) + b = a·(c·x + d) + b = a·c·x + a·d + b

    (hºg)(x) = c·g(x) + d = c·(a·x + b) + d = a·c·x + c·b + d

b) Der kræves at c·b + d = a·d + b


Skriv et svar til: Værdimængder og inverse funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.