Fysik

M 18. Bjergpas

25. maj 2015 af D9 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Håber der er nogle der kan hjælpe. Opgaven er vedhæftet nedenunder som et billede. 


Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2015 af hesch (Slettet)

a) Du kender højde og vægt. Find nu den potentielle energi.

"Fyr" denne energi ind i den kendte varmekapacitet. Hvor meget øges temperaturen ved det?


Svar #2
25. maj 2015 af D9 (Slettet)

Ahha tak! får det til 425.5ºC.

Kan du hjælpe mig med b? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2015 af Soeffi

Hvad får du den potentielle energi til?


Svar #4
26. maj 2015 af D9 (Slettet)

Til 11147664J


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. maj 2015 af Soeffi

#4 Til 11147664J

Hvordan beregner du så temperaturstigningen?


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. maj 2015 af Soeffi

#5

Jeg får: Temperaturstigning = 11.147.664 J/(16 kJ/K) = 11.147,7 kJ/(16 kJ/K) = 697 K

I b) får jeg: Effekt tilført bremser = (afsat energi)/(tid for nedkørsel) = 11.148 kJ/[(6,1 km)/(20 km/t)] = 11.148 kJ/1.098 sek = 10,15 kW. Af kurven kan man aflæse, at effekt afgivet fra bremser balancerer med den tilførte effekt på 10,15 kW ved en temperatur på 325 ºC, som er den højeste temperatur bremserne kan opnå.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Din balanceberegning af afgivet effekt er lidt af en tilsnigelse, for kurven er ikke lineær mm.

Temperaturen kan sagtens beregnes, men jeg forstår ikke, at opgaven hører hjemme på stx 2. g, A-niveau. Kurven ligner et 2. grads polynomium, og man kunne måske finde passende koefficienter til dette, lave en integration fra t = tstart til t = tslut ved noget i retning af:

ΔT = ∫ ( ( Ptilført - Pafgivet(T) ) / varmekapacitet ) dt

#0: Prøv at bestemme et polynomie, der matcher kurven.

Eventuelt kunne man stable en numerisk integration på benene og beregne det ad den vej, ( vil prøve dette senere i dag. )


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Her er det numeriske program:

Afgiven effekt er beregnet (ud fra kurve) ved:

Pout = 320.273E-9 * T4 + 0.0126578 * T2 + 11.0821 * T +1764.91

Beregning og program vedhæftet

Vedhæftet fil:Brakeprg.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2015 af hesch (Slettet)

Beregning:

Programmet foretager beregningen i 5000 tidsintervaller, men udskriver dog kun mellemregning for hver 200 intervaller.

Vedhæftet fil:brakelist.pdf

Svar #10
27. maj 2015 af D9 (Slettet)

Tak for hjæpen til jer begge :) 


Skriv et svar til: M 18. Bjergpas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.