Fysik

energideling

25. maj 2015 af ghdfir (Slettet) - Niveau: A-niveau

et objekt med massen m, i hvile exploderer til to fragmenter, der har hhv. massen ma og mb, hvor ma+mb=m.

a) Hvis energien Q afgives ved explotionen, hvor meget kinetisk arbejde har hvert fragment umiddelbart efte eksplosion. 

b) Hvor mange procent af den totalte energi får hvert fragment, hvis det ene fragment vejer 4 gange mere end det andet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2015 af peter lind

brug energi og impulsbevarelse


Svar #2
25. maj 2015 af ghdfir (Slettet)

Til a'eren. Skal jeg så bruge, at Q=1/2mv^2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2015 af peter lind

Nej Q er summen af de kinetiske energierne af de to klodser. Du skal også bruge impulsbevarelse  for at finde fordelingen af energierne


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Impulsbevarelse:

mava = mbvb

Energibevarelse:

Q = ½mava2 + ½mbvb2

Isolér vb i første ligning, og indsæt i anden ligning.

Q = ½mava2 + ½mb(mava/mb)2  <=>

Q = ½mava2 + ½ma2va2/mb  <=>

Q = ½mava2 *(1 + ma/mb)  <=>

Q = qa * (1 + ma/mb)  <=>

qa = Q/(1 + ma/mb)

og så finder du et tilsvarende udtryk for qb


Svar #5
25. maj 2015 af ghdfir (Slettet)

Okay. Tusind tak!


Svar #6
25. maj 2015 af ghdfir (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvordan du er kommet fra  ½mava^2 + ½ma^2va^2/mb til Q = ½mava^2 *(1 + ma/mb) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jeg sætter bare ½mava2 udenfor parentes.


Svar #8
25. maj 2015 af ghdfir (Slettet)

Og kan jeg ikke sige qb=Q-Q/(1 + ma/mb)?


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. maj 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

qb = Q/(1 + mb/ma)


Skriv et svar til: energideling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.