Matematik

Differentiering af funktion

26. maj 2015 af annahg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej kan nogen hjælpe mig med at differentigere

f(x)=(x^2-15)*e^-x

Og evt. nogen som kan forklare hvordan man differentierer på n-spire?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2015 af peter lind

Differentier som produktet af to funktioner nemlig x2-5 og e-x. e-x kan differentieres som en sammensat funktion nemlig sammensat af eksponentialfunktionen og funktionen -x


Svar #2
26. maj 2015 af annahg (Slettet)

Så dvs. den kommer til at hedde f'(x)=2x-0*e^-x ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2015 af peter lind

Nej.

(f*g)' = f'*g+f*g'

med f(x) = x2-15 g(x) = e-x

find f'(x) og g'(x) og sæt det ind i formlen


Svar #4
26. maj 2015 af annahg (Slettet)

Okay så f(x)=x^2-15 --> f'(x)=2x og g(x)= e^-x --> g'(x)= e^-x

Hvordan bruger jeg det til en tangentligning, når de nu er to funktioner?...


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. maj 2015 af peter lind

g(x) = e-x skulle differentieres som en sammensatfunktion sammensat af eksponentialfunktionen og funktionen -x
Det giver   exp(-x)' = e-x*(-x)' = -e-x

Du skal sætte det ind i formlen for differentiation af et produkt som er nævnt i #3 og som også står i din bog og formelsamling


Svar #6
27. maj 2015 af annahg (Slettet)

Okay jeg skal lige forstå det rigtigt.

For at differentiere f(x)=(x^2-15)*e^-e skal jeg splitte funktionen op i to og differentiere hver del.

f(x)=x^2-15 --> f'(x)=2x

g(x)=e^-x --> g'(x)=e^-x

Derefter bruger jeg formlen (f*g)'=f'*g+f*g' til at få disse to funktioner sammensat igen.

((x^2)*e^-x)'=(2x*e^-x)+(x^2-15*e^-x)

Jeg skal finde en tangent til punktet P:(0,f(0))

dvs. f'(0)=(2*0*e^-0)+(0^2-15*e^-0) <--> f'(0)= -15*1 = -15

f(0)=(0^2-15)*e^-0 <---> f(0)=-15*1 = -15

Herefter får jeg så et resultat, som jeg sætter ind i tangentligningen:

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0) ---> y=-15*(x-0)-15=0 <--> -15*(x-0)=15 <---> x-0= -1 <---> x = -1 

Dermed ligger tangenten i p(0,-1)

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. maj 2015 af Stats

#6 Så har jeg lige dekrypteret din tekst :-)
1.   For at differentiere f(x) = (x- 15)·e-e skal jeg splitte funktionen op i to og differentiere hver del.
2.
3.   f(x) = x- 15 ⇒ f'(x) = 2·x
4.   g(x) = e-x ⇒ g'(x) = e-x
5.
6.   Derefter bruger jeg formlen (f·g)'=f'·g + f·g' til at få disse to funktioner sammensat igen.
7.
8.   (x2·e-x)' = (2·x·e-x) + (x2-15·e-x)
9.
10. Jeg skal finde en tangent til punktet P(0,f(0))
11. 
12. dvs. f'(0) = (2·0·e-0) + (0- 15·e-0) ⇔ f'(0) = -15·1 = -15
13.
14. f(0) = (02-15)·e-0 ⇔ f(0) = -15·1 = -15
15. 
16. Herefter får jeg så et resultat, som jeg sætter ind i tangentligningen:
17.
18. y = f'(x0)·(x-x0)+f(x0) ⇒ y = -15·(x - 0) - 15 = 0 ⇔ -15·(x - 0) = 15 ⇔ x - 0= -1 ⇔ x = -1 
19.
20. Dermed ligger tangenten i P(0,-1)
21.
22. Er det rigtigt?

I linje 1 og linje. 4.. Det er ikke de samme funktioner, men går ud fra, at du mener e-x og ikke e-e..
I linje 4, da differentiere du e-x forkert... Anvend svaret i #5
I linje 6. da mumler du lidt... Du anvender formlen fordi du har et produkt af 2 funktion og du gerne vil differentiere produktfunktionen. Du vil ikke have dem sammensat igen..
I linje 8, er der ikke overensstemmelse mellem venstresiden og højresiden. Venstresiden, da anvender du en helt anden funktion en den oprindelige. Og højresiden, da går fejlen med (e-x)' igen.. Du skal også huske at holde styr på parenteserne.
I linje 12, anvender du metoden korrekt.. Men på grund af de forrige fejl, så får du et forkert resultat
I linje 14, anvender du metoden korrekt.
I linje 18... Her skal du ikke finde nogen x. Tangentligningen er en funktion.
I linje 20, da skal du ikke komme med "Dermed ligger tangenten i P(0,-1)", du får jo angivet, at det er punktet P(0,f(0)). Du skal bare sige, dermed er tangentligning y = ....

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #8
27. maj 2015 af annahg (Slettet)

Okay så 

f(x)=x^2-15 --> f'(x)=2*x

g(x)=e^-x --> g'(x)=-e^-x

(f*g)'=f'*g+f*g' --> (2x*-e^-x)=(2x*e^-x)+((x^2-15)*-e^-x)

dvs. 

f'*g+f*g' =(f*g)' ----> (2x*e^-x)+((x^2-15)*-e^-x)=((x^2-15)*e^-x)

dvs. (2*0*e^-0)+((0^2-15)*-e^-0)=f'(0) <---> f'(0) = -15*-e^-0 = -15*(-1) = 15

f(0)=(0^2-15)*e^-0 <--> f(0)= -15*1 = -15

tangentligningen:

y=f'(0)*(x-0)+f(0) <---> y=15*(x-0)-15 

Er det korrekt? :))


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2015 af Stats

1.   Okay så 
2.
3.   f(x) = x- 15 ⇒ f'(x) = 2·x
4.
5.   g(x) = e-x ⇒ g'(x) = -e-x
6.
7.   (f·g)' = f'·g + f·g' ⇒ (2·x·-e-x) = (2·x·e-x) + ((x- 15)·-e-x)
8.
9.   dvs. 
10.
11. f'·g + f·g' = (f·g)' ⇒ (2·x·e-x) + ((x- 15)·-e-x) = ((x- 15)·e-x)
12.
13. dvs. (2·0·e-0) + ((0- 15)·-e-0) = f'(0) ⇔ f'(0) = -15·-e-0 = -15·(-1) = 15
14.
15. f(0) = (0- 15)·e-0 ⇔ f(0) = -15·1 = -15
16.
17. tangentligningen:
18. 
19. y=f'(0)·(x-0) + f(0) ⇔ y = 15·(x-0) - 15 
20.
21. Er det korrekt? :))

Linje 7:
Oprindelige
7.   (f·g)' = f'·g + f·g' ⇒ (2·x·-e-x) = (2·x·e-x) + ((x2 - 15)·-e-x)
Korrigeret:
7.   (f·g)' = f'·g + f·g' ⇒ ((x2 - 15)·e-x)' = (2·x·e-x) + ((x2 - 15)·-e-x)

Ellers er den god nok :)

I linje 11.
Oprindelige:
f'·g + f·g' = (f·g)' ⇒ (2·x·e-x) + ((x2 - 15)·-e-x) = ((x2 - 15)·e-x)
Korrigeret:
f'·g + f·g' = (f·g)' ⇒ (2·x·e-x) + ((x2 - 15)·-e-x) = e-x·(2x - x2 + 15)

Ellers så ser resten fint ud :-)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Skriv et svar til: Differentiering af funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.