Samfundsfag

Hvad er Segregation?

26. maj 2015 af Amama (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hvad er segregation? 

- tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2015 af Kasper73

Segregation: fra engelsk; at adskille eller opdele.

Når du skriver det her under samfundsfag, vil jeg antage at det har med adskillelsen mellem sorte og hvide i USA at gøre. Tidligere var de sorte slaver af de hvide, men blev "frigjort" under Borgerkrigen i USA, men der skulle gå mange år før de hvide ved lov skulle acceptere, at de sorte måtte benytte de samme faciliteter som de hvide (busser, toiletter, restauranter osv.). Før var disse opdelt i fx toiletter til hvide mennesker og i toiletter til sorte mennesker. Ofte var de sortes toiletter ringere, fordi mange hvide stadig så dem som laverestående mennesker, på grænsen til aber... Er det fair?

Søg evt. efter "Rosa Parks" og "Martin Luther King", som er to af forkæmperne for ophævelsen af segregationen. Prøv også at tænke på at hvis dine forældre eller bedsteforældre havde levet i USA, så havde de sikkert oplevet "segregation"/raceadskillelsen!

Links:

Segregation: http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/USA_og_Nordamerika/USA_efter_1945/segregation

Rosa Parks: http://da.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks

Martin Luther King:

http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/USA_og_Nordamerika/USA_efter_1945/Martin_Luther_King


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. marts 2023 af Jones9210

"Segregation er betegnelsen for adskillelse af befolkningsgrupper og kulturer indenfor et land eller en by. Det kan f.eks. være en adskillelse af etniske grupper i forhold til hovedkulturen, eller en adskillelse, der beror på sociale forskelle." https://da.wikipedia.org/wiki/Segregation

Borgerrettighedsbevægelsen kæmpede for en stor håndfuld samfundsforandringer, og herunder segrationen i USA's skaber, busser, offentlige rum, kirker osv som var et af de vigtigste punkter for afroamerikanererne, for at skabe et lige samfund, med lige rettigheder. Segrationen blev takket via civil ulydlighed og demostrationer. Et af de eksempler hvor segrationen virkelig havde en negativ effekt for afroamerikanerne, var segrationen i kirken. Skolesegrationen handler om hvorhvidt skoler skal være åben for alle individer, uanset race. Førhen var en stor del af amerikanske skoler raceopdelt, hvilket medførte til at afroamerikaner ikke havde de samme ressourcer, og dermed mulighed for uddannelse, som hvide amerikanere. Det at få integreret skolerne havde altså derfor en kæmpe betydning for afroamerikanerne, da det ville sikre at alle elever mulighed for kvalitetsuddannelse. Dette mål ville sætte en stop for systemtisk diskrimination mod sorte skoleelever og desuden have en positiv udvikling i borgerkrigen. 


Skriv et svar til: Hvad er Segregation?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.