Kemi

Hvor mange mol

30. maj 2015 af Hijsa - Niveau: A-niveau

Måske et meget simpelt spørgsmål men jeg kan simpelthen ikke finde ud af den:

Hvor mange mol CO2 er produceret, når 2,5 mol O2 reagerer som følger? C3H5 + 5 O2 → 3 CO2 + 4 H2O


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2015 af mathon


Svar #2
30. maj 2015 af Hijsa

Ja, det kan jeg godt se. Men hvad er det helt præcis du siger?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2015 af mathon

                         4 C3H5 + 17 O2 → 12 CO2 + 10 H2O

       17 mol O2 ækvivalerer 12 mol CO2

       2,5 mol O2 ækvivalerer (2,5/17)·(12 mol CO2) = 1,76 mol CO2 (2 dec.)

        


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. maj 2015 af Soeffi

#0 Hvor mange mol CO2 er produceret, når 2,5 mol O2 reagerer som følger:...?
C
3H5 + 5 O2 → 3 CO2 + 4 H2O, ...Du mener: C3H8?

Den sikreste måde er nok at tage det stof, som man får opgivet antal mol af, her O2, og dividere igennem med det tal, der står foran stoffet i reaktionsligningen, her 5:

C_{3}H_{8} + {\color{Red} 5} O_{2} \rightarrow 3 CO_{2} + 4 H_{2}O \Rightarrow

\frac{1}{{\color{Red} 5}}C_{3}H_{8} + 1 O_{2} \rightarrow \frac{3}{{\color{Red} 5}} CO_{2} + \frac{4}{{\color{Red} 5}} H_{2}O\Rightarrow

\frac{1}{{\color{Red} 5}}\;mol\;C_{3}H_{8} + 1\;mol\; O_{2} \rightarrow \frac{3}{{\color{Red} 5}}\;mol\; CO_{2} + \frac{4}{{\color{Red} 5}}\;mol\; H_{2}O

Heraf ses det, at 1 mol O2 danner 3/5 mol CO2 og dermed får man, at 2,5 mol O2 danner 2,5·(3/5) mol CO= (5/2)·(3/5) mol CO2 = 3/2 mol CO2 = 1,5 mol CO2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2015 af mathon

i oversigt:
                            C_3H_8\; \; + \; \; 5\, O_{2} \; \; \rightarrow \: \: 3\, CO_{2} \; \; +\; \; 4\, H_2O
stofmængder:                              5                    3 
stofmængdeforhold:                    1                     \tfrac{3}{5}

                                                  2{,}5                   \tfrac{3}{5}\cdot \tfrac{5}{2}=\tfrac{3}{2}=1{,}5

              


Svar #6
30. maj 2015 af Hijsa

Tak for hjælpen :) svaret er 1,5 mol så det rigtigt :)
Nej i opgaven står der C3H5

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2015 af mathon

se #3


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2015 af Soeffi

#6 Tak for hjælpen :) svaret er 1,5 mol så det rigtigt :) Nej i opgaven står der C3H5

Det må være en fejl. Hvis du regner efter, stemmer reaktionsskemaet med, at der skal stå C3H8, og desuden findes der ikke rigtig noget, der hedder C3H5.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2015 af mathon

…med mindre der er tale om gruppen cyclopropyl.


Skriv et svar til: Hvor mange mol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.