Geografi

Højtryk og Lavtryk???

07. juni 2015 af Minniei - Niveau: 8. klasse

Hejsa jeg har et spørgsmål vedr. Højtryk/lavtryk.

Er Højtryk kold luft og lavtryk varm luft?

Være sød og forklar mig det med jeres egne ord i stedet for at sende et link til en eller anden hjemmeside, der omhandler mit spørgsmål.

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. juni 2015 af 123434

Lavtryk

Varm luft er lettere end kold luft. Varme skaber bevægelse, med varmen spredes luftens molekyler. I varm luft er der større afstand mellem de enkelte luftmolekyler og dermed færre luftmolekyler pr. kubikmeter. Den varme luft stiger op op den kolde luft, da den varme luft er lettest. Den varme luft nedkøles oppe i atmosfæren. Når luftmassen nedkøles, trækker den sig sammen. Når luft bliver mindre, kan det indeholde færre gram vanddamp. Når luftmassen har nået sit dugpunkt, altså kommet til det punkt, hvor den ikke længere kan indeholde så meget vanddamp som tydligere, så begynder den at afgive fugt/vanddamp i form af nedbøren. Vanddampen kondenserer til vanddråber.

Før det begynder at regne, nedkøles luften med 1 grad pr. 100 meter i atmosfæren. Denne form for afkøling hedder tøradiabatisk

Når det begynder at regne, nedkøles luften med 1/2 grad pr. 100 meter i atmosfæren. Vanddampen kondenserer til vanddråber, hvilket koster energi. Denne form for afkøling hedder fugtadiabatisk.

Nedbør opstår ved lavtryk. Der er tre årsager til nedbør i naturen

-konvektionsregn. Solen varmer jordoverfladen og luften rigtig meget op på grund af de høje temperaturer. Der sker en stor opstigning af varm luft. Omkring ækvator har de konvektionsregn hele året rundt.

Stigningsregn-bjergene tvinger luftmasserne opad. Store nedbørsmængder i Norge og Alperne-disse steder har stigningsregn

Frontregn-mødet mellem kold og varm luft kaldes for en front. Den varme luft stiger op over den kolde luft, da den varme luft er lettest.

Højtryk

Højtryk opstår, når varm luft og kold luft synker sammen. Den kolde luft synker nedad. På sin vej nedad opvarmes luften, og den udvider sig. Når luften varmes op, kan den indeholde mere vanddamp. Højtryk synker ned og opvarmes på sin vej. Højtryk giver godt vejr-ingen nedbør.


Skriv et svar til: Højtryk og Lavtryk???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.