Biologi

Forklar figuren

22. juni 2015 af Blaugrana1 - Niveau: A-niveau

Hej er der nogle derude der kan forklare vedhæftede figur om kromosomer?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2015 af Soeffi


Svar #2
23. juni 2015 af Blaugrana1

?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juni 2015 af Soeffi

#0. Mennesket har 23 par af kromosomer. Kromosomerne i hvert par er ens på nær X og Y kromosomerne hos mænd. Et par af to ens kromosomer kaldes homologe kromosomer (X og Y er ikke homologe). To kromosomer, der ikke hører sammen som par, er ikke homologe.

På kromosomerne sidder gener. Det sted, som et gen sidder kaldes genlocus. På et homologe kromosomer kaldes et par af ens gener for alleler. Nogle alleler kan findes i to former. Den ene form betegnes med et stort bogstav og den anden form med et lille. Den med det store bogstav kaldes dominant, hvilket betyder at så længe den er tilstede, er det den der bestemmer, hvordan genet virker. Den med det lille bogstav kaldes recessivt og den har kun betydning, hvis der ikke findes en dominant allel på det andet homologe kromosom.

På homologe kromosomer kan allerne optræde i tre kombinationer: RR Rr og rr, dvs. en dominat allel på hvert kromosom (RR) eller en dominant allel på den ene og en recessiv på den anden (Rr) eller en recessiv allel på begge de to kromosomer (rr).

Kombinationen Rr kaldes heterozygot. RR kaldes homozygot dominant og rr kaldes homozygot recessiv.


Skriv et svar til: Forklar figuren

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.