Kemi

HJÆLP Oxogruppe

23. juni 2015 af ejejejej (Slettet) - Niveau: A-niveau

HASTER MEGET DA JEG SKAL TIL EKSAMEN SNART!

jeg forstår ikke helt forskellen på de funktionelle gruppe oxo- og carbonylgruppe? Hvilken har aldehyderne og hvilken ketonerne..

Jeg sidder også med ethanal, som er et aldehyd, men hvilken funktionel gruppe har den så. Er det ikke en oxogruppe?

TAK!

PS: især wiki forvirrer mig, idet de skriver at præfiks for aldehyd er -oxo, men i min bog står der at det er præfiksen for keton, mens præfiks for aldehyd er formyl-

HJÆLP


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juni 2015 af Soeffi

#0. Så vidt jeg kan se er oxo lig med =O, dvs. dobbeltbundet ilt uden at det andet atom er angivet. Carbonyl er C=O, som kan være aldehyd eller keton, men også C=O i -COOH, carboxylsyre, mm.

Se evt. http://goldbook.iupac.org/O04377.html.

Oxo- som præfix betyder at en keton eller aldehyl bliver kaldt noget med oxo-, når de indgår som underordnet gruppe, f.eks. 4-oxo-4-phenylbutansyre.

Se: http://www.ebi.ac.uk/chebi/searchId.do?chebiId=CHEBI%3A64437


Svar #2
23. juni 2015 af ejejejej (Slettet)

her er vedhæftet hvad wiki skrev

Vedhæftet fil:ald.PNG

Skriv et svar til: HJÆLP Oxogruppe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.