Kemi

Initialhastighed

06. juli 2015 af mollylar22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Vi betragter reaktionen mellem A og B. For at undersøge, hvordan reaktionshastigheden afhænger af de aktuelle koncentrationer, gennemføres fem forsøg. I hvert forsøg bestemmes initialhastigheden

[A]/M               [B]/M               v(M/s)

0,04               0,04              6,18*10^-6

0,02                 0,04               3,11*10^-6

0,01                  0,04              1,54*10^-6

0,04                 0,02               1,58*10^-6   

0,04                 0,01                0,39*10^-6

Anfør reaktionens hastighedsudtryk og find hastighedskonstanten.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juli 2015 af mathon


            v=k\cdot \left [ A \right ]^x\cdot \left [ B \right ]^y   

som DATAberegning
giver:

            v\approx k\cdot \left [ A \right ]^1\cdot \left [ B \right ]^2   

           


Svar #2
06. juli 2015 af mollylar22 (Slettet)

#1


            v=k\cdot \left [ A \right ]^x\cdot \left [ B \right ]^y   

som DATAberegning
giver:

            v\approx k\cdot \left [ A \right ]^1\cdot \left [ B \right ]^2   

           


Hvordan regner man k ud for k*[A] og k*[B]??


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juli 2015 af mathon

k*[B] har ingen interesse, da reaktionen er af 2. orden mht B!


Svar #4
06. juli 2015 af mollylar22 (Slettet)

#1


            v=k\cdot \left [ A \right ]^x\cdot \left [ B \right ]^y   

som DATAberegning
giver:

            v\approx k\cdot \left [ A \right ]^1\cdot \left [ B \right ]^2   

           


Hvordan ved du at A er i 1. orden og B i 2. orden??


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. juli 2015 af mathon

                     6{,}18\cdot 10^{-6}\; M\cdot s^{-1}=k\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^x\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^y

                     3{,}11\cdot 10^{-6}\; M\cdot s^{-1}=k\cdot \left [ 0{,}02\; M \right ]^x\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^y       som ved division
giver:
                      \left (\frac{1}{2} \right )^1=\left (\frac{1}{2} \right )^x           x = 1

                     6{,}18\cdot 10^{-6}\; M\cdot s^{-1}=k\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^x\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^y

                     1{,}54\cdot 10^{-6}\; M\cdot s^{-1}=k\cdot \left [ 0{,}01\; M \right ]^x\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^y       som ved division

giver:
                     \left ( \frac{1}{4} \right )^1=\left ( \frac{1}{4} \right )^x           x = 1


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. juli 2015 af mathon

                    6{,}18\cdot 10^{-6}\; M\cdot s^{-1}=k\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^x\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^y

                    1{,}58\cdot 10^{-6}\; M\cdot s^{-1}=k\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^x\cdot \left [ 0{,}02\; M \right ]^y       som ved division
giver:
                      \left (\frac{1}{4} \right )^1=\left (\frac{1}{2} \right )^y=\left ( \frac{1}{2} \right )^2           y = 2

                    6{,}18\cdot 10^{-6}\; M\cdot s^{-1}=k\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^x\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^y

                    0{,}39\cdot 10^{-6}\; M\cdot s^{-1}=k\cdot \left [ 0{,}04\; M \right ]^x\cdot \left [ 0{,}01\; M \right ]^y       som ved division
giver:
                     \left (\frac{1}{16} \right )^1=\left (\frac{1}{4} \right )^y=\left ( \frac{1}{4} \right )^2           y = 2

                      v\approx k\cdot \left [ A \right ]^1\cdot \left [ B \right ]^2


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. juli 2015 af mathon

                       \large k=\frac{v}{\left [ A \right ]\cdot \left [ B \right ]^2}


Skriv et svar til: Initialhastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.