Kemi

Udregne antal molekyler

07. juli 2015 af Hijsa - Niveau: 10. klasse

Hej, jeg har denne opgave som virkelig driver mig til vanvid:

Patientens plasma fortyndes ved at udtage 6 µL plasma og blande dette med 994 µL buffer. Absorbansen af patientprøven måles til 0,92. Det kan antages, at ACE består af 701 aminosyrer og at en aminosyre har en molekylvægt på 110 g/mol. Fra standardkurven aflæses prøvens koncentration af ACE til ca. 2750 pg/mL.

Beregn antallet af ACE molekyler pr. mL plasma.

Under opgaven er der en besvarelse, men jeg forstår ikke hvad der sker.. Jeg kan forstå at fortyndingsfaktoren findes ved at sige Vtotal/Vprøve. Men derfra er jeg lidt lost..

Fortyndingsfaktor: F = 1000 µL/6 µL=167
MW af ACE: 701· 110g/mol = 77110 g/mol
Antallet af ACE molekyler: (2750·10-12 g/mL· 167· 6,022· 1023 molekyler/mol) /77110 g/mol= 3,587·1012molekyler/mL 

Nogle der kan forklare mig den?


Brugbart svar (2)

Svar #1
07. juli 2015 af mathon

koncentration af ACE efter fortynding                     2750\; \frac{pg}{mL}

koncentration af ACE  før fortynding
                                                \left (2750\; \frac{pg}{mL} \right )\cdot 167=4{,}5925\cdot 10^5\;\frac{pg}{mL}=4{,}5925\cdot 10^{-7}\; \frac{g}{mL}

omregnet til mol/mL

                                                \frac{4{,}5925\cdot 10^{-7}\; \frac{g}{mL}}{77110\; \frac{g}{mol}}=5{,}95578\cdot 10^{-12}\; \frac{mol}{mL}

som indeholder 6{,}022\cdot 10^{23} \; \frac{molekyler }{mol}

hvoraf
                 N=\left (5{,}95578\cdot 10^{-12}\; \frac{mol}{mL} \right )\cdot \left ( 6{,}022\cdot 10^{23} \; \frac{molekyler }{mol} \right )=3{,}587\cdot 10^{12}\; \frac{molekyler}{mL}                               

             


Svar #2
08. juli 2015 af Hijsa

Hvis enheden er mol/ml ved ved 3 beregningslinje, er det så ikke stofmængdekoncentrationen vi har fundet, og ikke stofmængden? Og hvorfor skal man udregne antal molekyler FØR fortyndingen og ikke efter? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
08. juli 2015 af mathon

stofmængdekoncentrationen
                                                    \left [ ACE \right ]=5{,}95578\cdot 10^{-9}\; M

antallet af molekyler beregnes før fortyndingen, da spørgsmålet er: "Beregn antallet af ACE molekyler pr. mL plasma" (før fortynding).

Fortyndingen foretages kun af hensyn til en lettere graduering af absorbansbestemmelsen.


Skriv et svar til: Udregne antal molekyler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.