Kemi

Opløsningsspørgsmål kemi

25. juli 2015 af Hijsa - Niveau: 10. klasse

Hej.

En 1,5% KCl opløsning er det samme som en.... 0,2 M KCl opløsning.

Hvorfor er det tilfældet?
Og hvorfor er enheden ikke Osmol/L KCl opløsning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. juli 2015 af mathon

1,5% KCl opløsning har tilnærmelsesvis densiteten 1\; \frac{g}{mL}

            100 \; g\; KCl- opløsning indeholder 1{,}5\; g ren KCl

             100\; mL \; KCl- opløsning indeholder 1{,}5\; g ren KCl

             1\; L \; KCl- opløsning indeholder 15\; g ren KCl

             1\; L \; KCl- opløsning indeholder \frac{15\; g}{47{,}55\; \frac{g}{mol}}=0{,}201\; mol ren KCl

             0{,}201\; mol pr liter = 0{,}201\; M


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. juli 2015 af mathon

formel
              c=\frac{p}{100}\cdot \frac{\varrho }{M}=0{,}015\cdot \frac{1000\;\; \frac{g}{L} }{74{,}55\; \frac{g}{mol}}=0{,}201 \; M


Svar #3
25. juli 2015 af Hijsa

Men hvor kommer de 47,55 g/mol fra?

Forstå stadigvæk ikke hvorfor enheden ikke ligeså godt kunne have været osmol/L?


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. juli 2015 af mathon

molmasse af KCl
fra DPS
                                 \left (39{,}098+35{,}453 \right )\; u=74{,}551\; u

Osmolariteten af 0,2 M KCl er 2\cdot 0{,}2=0{,}4 \; osM
da KCl er let vandopløseligt og danner 2 ioner

                                KCl\; _{\textit{(s)}}\; \; \rightarrow \; \; K^+\; _{\textit{(aq)}}\; \; +\; \; Cl^-\; _{\textit{(aq)}}

dvs
            z=2


Svar #5
26. juli 2015 af Hijsa

Nårh okay det er bare fordi du havde skrevet 47 istedet for 74 g/mol så jeg blev forvirret (: men er med nu, tak for hjælpen.

Brugbart svar (1)

Svar #6
26. juli 2015 af mathon

korrigeret for tastfejl:

1,5% KCl opløsning har tilnærmelsesvis densiteten 1\; \frac{g}{mL}

            100 \; g\; KCl- opløsning indeholder 1{,}5\; g ren KCl

             100\; mL \; KCl- opløsning indeholder 1{,}5\; g ren KCl

             1\; L \; KCl- opløsning indeholder 15\; g ren KCl

             1\; L \; KCl- opløsning indeholder \frac{15\; g}{\mathbf{\color{Red} 74}{,}55\; \frac{g}{mol}}=0{,}201\; mol ren KCl


Skriv et svar til: Opløsningsspørgsmål kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.