Kemi

Glykolyse

04. august 2015 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Afhænging af, hvor jeg kigger, optræder glykolysens reaktionsligning på to forskellige måder - hvorfor?:

C_{6}H_{12}O_{6}\rightarrow 2CH_{3}CHOHCOO^{-}+2H^{+}+2ATP

C_{6}H_{12}O_{6}+2(ADP+Pi)\rightarrow 2CH_{3}CHOHCOOH+2ATP

Mvh. Emil


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. august 2015 af LubDub

Der er her tale om anaerob glykolyse, og den rigtigt afstemte reaktionsligning er den nederste; altså

                        D-Glucose     +     2 ADP     +     2 Pi     ----->     2 L-Laktat     +      2 ATP

.. Din øverste reaktion mangler i hvert fald 2 ADP + 2 Pi på reaktantsiden, men spørgsmålet er, hvor relevant det er. Det vigtige er, at der DANNES 2 ATP pr. glucose-molekyle i den anaerobe glykolyse (hvorimod i den aerobe er det 34 ATP pr. glucose-molekyle)
 


Svar #2
05. august 2015 af Arccossintan (Slettet)

Den første reaktionsligning fremtræder i bogen Bioteknologi 1. Nu bliver jeg straks forvirret - aerob glykolyse? Er formålet med glykolysen ikke netop at producere energi under anaerobe forhold?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. august 2015 af LubDub

Glykolysen finder sted både i celler med mitochondrier (aerobt) og i celler uden mitochondrier (anaerobt; især røde blodceller og muskler under iltmangel). Det. der helt præcist sker, er, at 1 glucose omdannes til 2 pyruvat og 2 ATP i begge celletyper.

I celler uden mitochondrier vil pyruvaten reagere med NADH og danne laktat og NAD+ via laktat dehydrogenase-enzymet. I celler med mitochondrier vil pyruvaten omdannes til AcetylCoA (via pyruvat dehydrogenase), der indgår i TCA-cycklus/Citratcyklus/Citronsyrecyklus, hvor der dannes NADH og FADH2, der omdannes til ATP via respirationskæden i mitochondriets indre membran. Altså i TCA-cyklus dannes 32 ATP pr. glucosemolekyle (og lægges disse 32 ATP sammen med de 2 ATP der blev dannet i den 'generelle' pathway fås 34 ATP pr. glucosemolekyle)

En grund til at pyruvat omdannes til laktat er, så NAD+ regeneres, så det IGEN kan benyttes i glykolysen (benyttes i ommdanelsen af glyceralaldehyd-3-fosfats til 1,3-bisfosfoglycerat). I den aerobe glykolyse gendannes NAD+ ved oxidation af NADH til NAD+ i elektrontransportkæden (i mitochondriets indre membran) via de to redoxshuttles (glycerol-3-fosfat-shuttelen og malat-aspartat-shuttelen)


Skriv et svar til: Glykolyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.