Fysik

Serie forbinde generator

21. august 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har jeg problemer med denne opgave.. er der nogen der kan hjælpe mig med den?

"Generator A = 250 V

Generator B= 210V

Generatorerne A og B forbindes i serie således at den højeste spænding opnås

A) Bestem Umax for U1 + U2

Generatorerne A og B forbindes i serie således at den mindre spænding opnås

B) bestem Umax for U1-U2"


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2015 af hesch (Slettet)

#0:  Er det dc-generatorer eller . . . .  ( siden der står Umax )?


Svar #2
21. august 2015 af Teko123 (Slettet)

Det står ikke noget om at det er en dc-generatorer. vi får bare at vide generator A og B.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2015 af hesch (Slettet)

Vi siger at det er dc-generatorer ( det er opgavestilleren selv ude om ).

Du opnår (naturligvis) den maksimale spænding, ved at lade generatorernes emk pege i samme retning ( de hjælper hinanden.

Herved fås: Umax = 250V + 210V.

Vender du dem modsat rettede fås: Umax = 250V - 210V.


Svar #4
22. august 2015 af Teko123 (Slettet)

et sidste spørgsmål! hvordan ville man gøre hvis det var AC-Generatorer vi havde med at gøre? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2015 af hesch (Slettet)

#4: Det ville udløse lidt flere spørgsmål til opgaven, for de har flere kombinationsmuligheder i form af hovedspænding/fasespænding, om de er Δ- eller Y-koblede, om de er i fase, osv.

Endelig skal man, hvis det deres effektive spænding, der er angivet, og der spørges om Umax, huske at gange med √2.

Men bortset fra det, er det såmænd det samme man gør.    :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. august 2015 af hesch (Slettet)

#5:  fortsat . . .

De nævnte forbehold skyldes at man laver sådanne AC-generatorer tre-fasede, fordi hvis man belaster de tre faser symmetrisk, drives genratoren med et fuldstændigt konstant/jævnt moment. Det gør en eenfaset AC-generator ikke, for den genererede effekt vil være pulserende.

Det er mest disse maskimekanikere, der får panderynker og ticks over dette, for mekaniske koblinger, gearkasser, tandremme, osv., slides op i løbet af nul-komma-fem, udsat for dette pulserende moment.

Derfor er AC-generatorer (næsten altid) lavet trefasede, med flere koblingsmuligheder til følge.


Skriv et svar til: Serie forbinde generator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.