Kemi

Kemisk ligevægt

24. august 2015 af karlosi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen.

Jeg håber i kan hjælpe mig med følgende opgave.

I en beholder findes en ligevægtsblanding bestående af de i reaktionsskemaet nævnte gasser:

SO2 (g)+NO(g) <-> SO3 (g)+NO(g)

Beholderen indeholder følgende stofmængder:

n(SO2)=0,62 mol    n(NO2)=0,41 mol     n(SO3)=0,84 mol   n(NO)=0,13 mol

a) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved den pågældende temperatur.

Det har jeg beregnet til Kc= 0,4295

Uden at temperaturen ændres fyldes nu 1,15 mol SO2 (g) i beholderen.

b) Beregn stofmængderne af alle fire gasser i beholderen, når ligevægten atter har indstillet sig.

De nye stofmængder har jeg også beregnet: n(SO2)=1,667 mol  n(NO2)=0,307 mol   n(SO3)=0,943 mol   n(NO)=0,233 mol

c) Hvor mange procent er trykket i beholderen steget fra den første ligevægtssituation til den anden?

Jeg er godt klar over at jeg skal bruge idealgasligningen, men jeg ved ikke helt hvordan?

Tak på forhånd:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2015 af mathon

antal mol før tilsætningen af 1,15 mol SO2:
                                                                      n_1=(0{,}62+0{,}41+{0{,}84+0{,}13)\; mol=2\; mol

Molfordelingen efter tilsætningen  af 1,15 mol SO2:

                        SO_2\; _{\textit{(g)}}\; \; +\; \; NO_2\; _{\textit{(g)}}\; \; \rightleftharpoons \; \; SO_3\; _{\textit{(g)}}\; \; +\; \; NO\; _{\textit{(g)}}
antal mol:       0,62+1,15-x          0,41-x                       0,84+x                    0,13+x

       ligevægtsbrøken
                                       \frac{\left [0{,}84+x \right ]\cdot \left [0{,}13+x \right ]}{\left [ 0{,}62+1{,}15 -x\right ]\left [ 0{,}41-x \right ]}=0{,}429583\; \; \; \; \; \; 0<x<0{,}41

                                                     x\approx 0{,}10

antal mol efter tilsætningen af 1,15 mol SO2:
                                                                      n_2=(1{,}67+0{,}31+{0{,}94+0{,}23)\; mol=3{,}15\; mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. august 2015 af mathon

Specifikt i denne opgave er K_c=K_p

Da temperaturen holdes konstant
haves:
                           \frac{p_2}{p_1}=\frac{n_2}{n_1}=1+r_p

                           1+r_p=\frac{3{,}15}{2}=1{,}575

                            r_p=\frac{p}{100}=0{,}575

                           p=0{,}575\cdot 100\%=57{,}5\%


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.