Matematik

Differentialregning

26. august 2015 af Angelica2338 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Jeg har fået en projektrapport for i matematik, og har virkelig brug for hjælp til at løse den. 

Opgaven lyder: 

For såvel linære funktioner f(x) = a * x + b som eksponentielle udviklinger f(x) = b * a^x og potensudviklinger f(x) = b * x^a gælder det, at deres monotoniforhold bestemmes af a. 

Du skal for hver af de tre funktioner formulere en sætning om funktionens monotoniforhold samt ved hjælp af differentialregning bevise sætningen. 

Håber der er nogle genier der ude, som kan hjælpe. 

På forhånd tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2015 af AskTheAfghan

Velkommen til Studieportalen!

Hvad menes der med "... bestemmes af a"?

Ved du hvad et monotoniforhold er?


Svar #2
28. august 2015 af Angelica2338 (Slettet)

Et monotoniforhold viser i hvilke intervaller funktionens graf er voksende, og i hvilke den er aftagende. Samt om grafen til funktionen har nogle vendetangenter og hvilke intervaller der er dens ekstrema (lokal maximum og lokal minimum) 

Grunden til monotoniforholdet bestemmes af a, er fordi a udgør hældningskoefficienten ved alle tre funktioner og afgør dermed om grafen er voksende eller aftagende. 


Svar #3
30. august 2015 af Angelica2338 (Slettet)

For en potensudvikling, hvordan bevises det at: 

a > 0 = f er monoton voksende 

a < 0 = f er monoton aftagende 

a = 0 = f er konstant 


Svar #4
30. august 2015 af Angelica2338 (Slettet)

Hvis det skal bevises med differentialregning? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2015 af AskTheAfghan

#4     Jeg så ikke din kommentar i #2 tidligere.

Lad p(x) := bxa. Da har vi p '(x) = abx(a - 1) = a p(x)/x.

Analyse:    p '(x) > 0    ⇔    a > 0 eller p(x)/x > 0    ⇒    a > 0.

Dette viser, at p(x) er monoton voksende for alle x, hvis a > 0. Prøv selv resten.


Svar #6
30. august 2015 af Angelica2338 (Slettet)

Forstår ikke rigtig, hvordan du er kommet frem til dette 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2015 af AskTheAfghan

#6     Hvilken del forstår du ikke ........ ?


Svar #8
06. september 2015 af Angelica2338 (Slettet)

Det er ligemeget nu, jeg har fundet frem til det ;) Men tusind tak for hjælpen :) 


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.