Fysik

Opdrift i en centrifuge

26. august 2015 af Zall - Niveau: A-niveau

Hej, jeg håber der er en, som kan hjælpe :)
Jeg skal udregne opdriften på en partikel på 1mm^3, når centrifugen kører.

Den rotere med 5000 omdrejninger pr. minut og partiklen er anbragt i en væskeprøve med densiteten 1,03g/cm^3 og med en afstand på 5 cm ind til centrum. 

Nogle siger, at det kan beregnes sådan:
Fopdrift = 1,03 g/cm^3 * 1 mm^3 * ( r*ω^2 + g )
men tyngdeaccelerationen og accelerationen i en jævn cirkelbevægelse har ikke samme retning, så de kan da ikke lægges sammen. 
- kan nogle give en forklaring på hvilke acceleration jeg skal finde og hvorfor? :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

Du har helt ret, hvis rotationsaksen er lodret, hvilket normalt vil være tilfældet. De to accelerationer står så vinkelret på hinanden, hvorfor den resulterende acceleration findes med pytagoras.


Svar #2
28. august 2015 af Zall

Så jeg skal finde den nye acceleration - any
any = ((r*ω2)2 + g2)0,5

Men der er vel et problem, får den resulterende acceleration peger ikke i samme retning som reagensglasset, hvorved jeg ikke kan beregne opdriften?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

Reagensglasset vil normalt stille sig i den resulterende accelerations retning, hvis det kan dreje ud. Under alle omstændigheder vil væskeoverfladen være vinkelret på den resulterende acceleration.


Svar #4
28. august 2015 af Zall

Så den nye opdrift vil blive:
Fopdrift = 1,03 g/cm^3 * 1 mm^3 * ( ((r*ω2)2 + g2)0,5 )

Da den reagensglasset stiller sig i den resulterende accelerations retning :D


Skriv et svar til: Opdrift i en centrifuge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.