Kemi

Redoxreaktion

26. august 2015 af LouiseJense (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen, der ville hjælpe mig med redoxreaktion... 

Jeg har skrevet reaktionen + afstemt.. ville høre om det er rigtigt? 

  1 MnO4- (aq)  + 5  C2O42- (aq)   →   1 Mn2+ (aq)   +  5  CO(g)

Mn ( 7 → 2) falder med 5 

C (3 → 4) = stiger med 1 

Jeg kan ikk finde ud af at finde ladningerne? hvordan gør man det... 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2015 af mathon

           \overset{\mathbf{\color{Red} +7}}{Mn}{O_4}^-\; _{\textit{(aq)}}\; \; +\; \; \overset{\mathbf{\color{Blue} +3}}{C}_2{O_4}^{2-}\; _{\textit{(aq)}}\; \; \rightarrow \; \; \overset{\mathbf{\color{Red} +2}}{Mn^{2+}}\; _{\textit{(aq)}}\; \; +\; \; \overset{\mathbf{\color{Blue} +4}}{C}O_2\; _{\textit{(g)}}
 

         ned   op   antal
Mn      5               2
C                1       10


Svar #2
26. august 2015 af LouiseJense (Slettet)

Det har jeg også gjort... Men, jeg skal jo også skrive det der H+  (syre) og H2O i reaktionen.. Så har vi jo brug for at vide, hvilke ladningerne der er i venstre og højre side og finde forskellen, som vi kan sætte ind foran H.. Forstår du hvad jeg mener? :)


Svar #3
26. august 2015 af LouiseJense (Slettet)

Hvad mener du med antal     2

                                              10 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2015 af mathon

afstemning af op- og nedgange:

           2\, Mn{O_4}^-\; _{\textit{(aq)}}\; \; +\; \; 5\, C_2{O_4}^{2-}\; _{\textit{(aq)}}\; \; \rightarrow \; \; 2\, Mn^{2+}\; _{\textit{(aq)}}\; \; +\; \; 10\, CO_2\; _{\textit{(g)}}

afstemning af ladning:

 \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 2\, Mn{O_4}^-\; _{\textit{(aq)}}\; +\; 5\, C_2{O_4}^{2-}\; _{\textit{(aq)}}\; +\; 16\, H^+\; \rightarrow \; 2\, Mn^{2+}\; _{\textit{(aq)}}\; +\; 10\, CO_2\; _{\textit{(g)}}

afstemning af hydrogen:

 \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 2\, Mn{O_4}^-\; _{\textit{(aq)}}\; +\; 5\, C_2{O_4}^{2-}\; _{\textit{(aq)}}\; +\; 16\, H^+\; _{\textit{(aq)}}\; \rightarrow \; 2\, Mn^{2+}\; _{\textit{(aq)}}\; +\; 10\, CO_2\; _{\textit{(g)}}\; +\; 8\, H_2O\; _{\textit{(l)}}

oxyxgen stemmer.


Svar #5
26. august 2015 af LouiseJense (Slettet)

Hvordan kommer du frem til 16 H og 8 H2O? 


Svar #6
26. august 2015 af LouiseJense (Slettet)

og hvorfor er det 2 foran?  Er det ikk 

                                             5

                                             1  

Mn ( 7 → 2) falder med 5 

C (3 → 4) = stiger med 1 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2015 af Soeffi

#0

Husk at nævne, at det er sur opløsning, det er ikke ligegyldigt. Opgang og nedgang er rigtige, men inden du ganger over, så start med at sørge for at der er 1 Mn og 1 C på begge sider:

MnO_{4}^{-} (aq) + \frac{1}{2} C_{2}O_{4}^{2-} (aq) \rightarrow Mn^{2+} (aq) +CO_{2} (g)

Herefter ganger du med opgang og nedgang:

MnO_{4}^{-} (aq) + \frac{5}{2} C_{2}O_{4}^{2-} (aq) \rightarrow Mn^{2+} (aq) +5CO_{2} (g)

Ladninger afstemmes med H+:

MnO_{4}^{-} (aq) + \frac{5}{2} C_{2}O_{4}^{2-} (aq) + 8H^{+}\rightarrow Mn^{2+} (aq) +5CO_{2} (g)

Dernæst afstemmes O med H2O:

MnO_{4}^{-} (aq) + \frac{5}{2} C_{2}O_{4}^{2-} (aq)+8H^{+} \rightarrow Mn^{2+} (aq) +5CO_{2} (g)+4H_{2}O

Til sidst ganges igennem med 2 (det kunne også være gjort som trin 2 før afstemning af opgang og nedgang):

2MnO_{4}^{-} (aq) + 5 C_{2}O_{4}^{2-} (aq)+16H^{+} \rightarrow 2Mn^{2+} (aq) +10CO_{2} (g)+8H_{2}O


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. august 2015 af mathon

    I sur væske skal ladningen afstemmes med H^+

           Der er 12 negative ladninger på venstre side og 4 positive ladninger på højre side.
           Tilføjelse af 16 H^+ afstemmer ladningen.
           Nu er der 16H på venstre side og ingen H på højre side.
           Tilføjelsen af 8 H_2O på høje side afstemmer hydrogen.
 

        
          Da 1 molekyle C_2{O_4}^{2-}  indeholder 2\, C    er det mere praktisk med

          Mn                 2
           C                 10

          


Svar #9
26. august 2015 af LouiseJense (Slettet)

Jeg forstår det godt nogenlunde nu... men, hvordan kom du frem til 12 negative ladning på venstre side og 4 positive på højre side.. kan du måske vise en udregning eller sådan noget 


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. august 2015 af mathon

Almindeligvis afstemmer man hydrogen med H_2O
og kontrollerer til sidst, at oxygen passer.


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2015 af mathon

#9
                2\, Mn{O_4}^-\; _{\textit{(aq)}}\; \; +\; \; 5\, C_2{O_4}^{2-}\; _{\textit{(aq)}}\; \; \rightarrow \; \; 2\, Mn^{2+}\; _{\textit{(aq)}}\; \; +\; \; 10\, CO_2\; _{\textit{(g)}}

                      -2                                  -10                                   +4

                                        -12                                                      +4


Svar #12
26. august 2015 af LouiseJense (Slettet)

Stemmer det, at vi sætter 8 foran H_2O, der er jo flere oxygen på den ene side end på den anden? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. august 2015 af Soeffi

#12. Med hensyn til ilt får du:

{\color{Red} 2}MnO_{{\color{Red} 4}}^{-} (aq) +{\color{Red} 5} C_{2}O_{{\color{Red} 4}}^{2-} (aq)+16H^{+} \rightarrow 2Mn^{2+} (aq) +{\color{Blue} 10}CO_{{\color{Blue} 2}} (g)+{\color{Blue} 8}H_{2}O_{{\color{Blue} 1}}

Venstre: 2·4 + 5·4 = 28

Højre: 10·2 + 8·1 = 28


Svar #14
26. august 2015 af LouiseJense (Slettet)

Jeg forstår stadig ikk, hvordan i får 2 foran Mn, 5 foran C_2 , 2 foran Mn og 10 foran CO_2 ? 

er vi ikk enige om, at 

Mn ( 7 → 2) falder med 5 

C (3 → 4) = stiger med 1 

så er det vel 1 foran Mn, 5 foan C_2, 1 foran Mn og 5 foran CO_2 ? 


Svar #15
26. august 2015 af LouiseJense (Slettet)

Jeg har forstået det nu... tusind tak for alle jeres hjælp :) Det var sødt af jer


Skriv et svar til: Redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.