Studievalg og videregående studie

Speciale - medicin?

27. august 2015 af ejejejej (Slettet)

Hej SP

Under 'Lægeuddannelsen i Danmark' på wiki, står der:

"Efter endt KBU kan man arbejde som reservelæge i maksimalt 4 år i én eller flere introstillinger, før speciallægeuddannelsen skal påbegyndes."

Jeg blev pludselig i tvivl om, om man SKAL tage en speciallægeuddannelse. Men hvad nu hvis man gerne vil være praktiserende læge og dermed åbne egen lægepraksis?? Kan man ikke det uden en speciallægeuddannelse? Eller sagt på en anden måde, kan man ikke være praktiserende læge efter de 6 år + 1 års KBU (den kliniske basisuddannelse)?

Længere i artiklen fra wiki står der også, at 'almen medicin' er anerkendt "Med speciallægebekendtgørelsen af 2003" som 'lægeligt speciale'. Og man skal vel netop være uddannet i almen medicin for at blive praktiserende læge. Betyder det så, at man skal have speciale i almen medicin for at blive praktiserende læge? Så det tager faktisk 6 + 1 + 5 = 12 år at blive praktiserende læge?!

Eller har jeg misforstået det helt?...

Hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2015 af Moderatoren


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2015 af PSXL

Det er korrekt. Du skal specialisere dig i almen medicin for at kunne en almen praktiserende læge. Jeg er ikke inde i, hvor lang tid specialet i almen medicin tager, men 5 år vil ikke være usandsynligt. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2015 af Dulugtergrimt

Praktiserende læger er speciallæger i almen medicin og har derfor en speciallægeuddannelse oven i deres kandidat. Hvis du ikke tager en speciallægeuddannelse kan du 'kun' kalde dig læge og vil som regel befinde dig nederst i lægestandens hierarki.

Så ja, for at slå sig ned med egen praksis, skal man gennemgå de 6 år + hvor lang tid speciallægeuddannelsen nu tager.

Svar #4
27. august 2015 af ejejejej (Slettet)

Wow! Det er virkelig lang tid for at blive praktiserende læge! 

Hvad kan man så efter de 7 år (bach., cand. og KBU), når man som #3 skrev, er nederst i lægestandens hierarki??


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2015 af Dulugtergrimt

Du fungerer som for- eller mellemvagt, alt efter hvor meget erfaring fra et givent felt du har. Af og til går du stuegang. Dine stillinger er uklassificerede, og din stillingsbetegnelse er reservelæge. Sådan er det som regel.


Svar #6
27. august 2015 af ejejejej (Slettet)

Okay. Jeg er bare helt i chok over, at det tager så ('latterligt') lang tid. Får man i det mindste løn som speciallægestuderende? Og kan man have et virke ved siden eller arbejde med noget uden at have stillingen reservelæge og dermed ikke de jobs, der er knyttet til denne stilling (reservelæge)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2015 af drjuliet (Slettet)

Når du er færdig fra studiet, og påbegynder KBU får du "rigtig" løn og arbejder som læge. Jo længere du kommer jo mere stiger din løn. Altså du får tillæg for endt KBU, for gennemført introstilling osv.
Mens man bliver speciallæge arbejder man, jo længere man er jo højere i hierarkiet kommer man, dvs får mere ansvar, bliver den de unge ringer til og spørger om råd.
Man skal tilegne sig visse kompetencer under uddannelsen som speciallæge, men det er ikke det samme som at læse på universitetet, det er mere praktisk.

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2015 af Dulugtergrimt

Jeg ville sammenligne det med mesterlære i forskellige områder. Man skal sidde i praksis, men også på hospitalsophold af halve års varighed.. eksempelvis har alle praktiserende læger været forbi mave/tarm- eller ortopædkirurgisk og psykiatrisk afdeling. Der indgår man i det almindelige lægehold og får naturligvis løn.

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. august 2015 af DrNielsen

i øvrigt skal det lige tilføjes, at 4-års reglen er lavet om til 5-års reglen :-)


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. oktober 2015 af KemFysBio (Slettet)

@ejejejej

Under speciallægeuddannelsen arbejder du som læge og er lønnet ansat som 1. reservelæge. Din løn vil varierer mellem 40-45.000 DKK alt efter forskellige tillæg. Man kan altid tjene mere hvis man har lyst (læs: meget mere hvis penge er dit mål). Under din KBU tjener du som regel omkring 32-38.000 DKK og som reservelæge 38-42.000 DKK.

Du har fra din KBU begynder 5 år til at påbegynde din specialægeuddannelse. Du skal ikke specialisere dig, men hvis ikke du gør, vil din slutstilling være reservelæge, som bestemt ikke vil være sjovt. Så selvom du ikke SKAL, så skal du faktisk specialisere dig.

Det er korrekt forstået at det tager som minimum 13 år (gerne omkring 15 år), fra du begynder på medicinstudiet, til at du må eje dit eget ydernummer og praksis. Det skal du kun være glad for, da det kun vil være uforsvarligt at have mindre erfaring som læge med egen klinik. Du kommer dog til at arbejde i en praksis i flere år, før og under din speciallægeuddannelse i almen medicin.

6 år (cand.med) + 1 år (KBU) + minimum 1 år (introstilling) + 5 år (hoveduddannelse) = 13 år

Du har selvstændigt virke efter din KBU, men først retten til at være selvstændig praktiserende læge, når du er færdig med specialet i almen medicin.

Få klargjordt hvorfor du vil være læge. Rettere, hvorfor vil du være praktiserende læge? Der er 39 speciallægeuddannelser, og der kommer flere til. De er de færreste, måske 1:100, som ender i det første speciale som de syntes var spændende. Tro det eller ej, så er det ofte tilfælde (hvilken introstilling man ender på), som afgør folks speciale.

Hvis du har flere spørgsmål om lægestudiet eller lægelivet, så er du velkommen skrive til mig.


Svar #11
11. november 2015 af ejejejej (Slettet)

#10 Tak for svaret! Jeg er dog lidt i tvivl om reservelægens konkrete opgaver, og hvorfor det ikke er særlig sjovt at være reservelæge?

Jeg er også lidt i tvivl om introstillingen - hvad er det? Er det et kursus/introduktion til ens specialuddannelse? Og hvor lang tid varer denne, hvis man vil specialisere sig inden for eksempelvis almen medicin? Svarer en et-årig introduktionsstilling til gennemførelse af 1 år af ens speciallægeuddannelse?

Jeg har også hørt om 'kødannelser' i forhold til speciallægeuddannelserne.. Ved du noget om, hvor lang tid sådan en 'kødannelse' varer, og hvilke specialer det typisk drejer sig om?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. november 2015 af Dulugtergrimt

Der er vel ingen der siger, at livet som reservelæge ikke er sjovt. Lønnen på de højere trin er dog sjovere, ligesom arbejdsopgaverne og især vagterne bliver mere attraktive. Eksempelvis kan en bagvagt som regel tillade sig at tage hjem og være på tilkald efter aftenstuegang. Han får derfor mulighed for at sove i sin egen seng osv., men får stadig løn.

Introduktionsstillingen er en 1-årig stilling efter din KBU, hvor du lige dufter til specialet samtidigt med at dine kompetencer så småt udvides. Ideen er at du tester om specialet er noget for dig, inden du søger en 5årig hoveduddannelse i specialet. Introstillingerne er derfor også lidt brede. Eksempelvis åbner en intro i intern medicin op for hoveduddannelse i de 8 forskellige intern medicinske specialer.

Kødannelserne du har hørt om er nok det med, at der står flere folk med introduktionsstillinger i bagagen, end der er hoveduddannelsesstillinger. Det er især et problem i hovedstaden og Aarhus. I hovedstaden gælder det stort set alle kliniske specialer. Især anæstesi, kardiologi, dermatologi, oftalmologi og pædiatri skulle være rimeligt hårdt ramt, så vidt jeg har hørt. Og så naturligvis de små specialer som thorax- og neurokirurgi, da de kun tager få ind pr år men har mange ansøgere.

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. november 2015 af KemFysBio (Slettet)

#11 Siger det hele.


Skriv et svar til: Speciale - medicin?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.