Kemi

Afstemning

27. august 2015 af hrmogensen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan slet ikke finde ud af at afstemme disse to, som er vedhæftet. Er der kan hjælpe?

Mvh,
Mogensen

Vedhæftet fil: 2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2015 af Toonwire

Den første:

\overset{ }{6H^+} + \overset{+VII~~~}{2~MnO_4^{~-}} + \overset{-III~~~~}{5~C_3H_8O} ~~~\leftrightarrow ~~~\overset{+II~~}{2~Mn^{2+}}+\overset{-I~~~~~~}{5~C_4H_8O_2} + 3~H_2O

\begin{matrix} Mn & : & 5\downarrow & \cdot ~2 \\ C & : & 2\uparrow&\cdot~ 5 \end{matrix}

\begin{matrix} &\underline{~~~~Q~~~~} &\\ & -2 \mid +4 \end{matrix}~~~~~~ \begin{matrix} &\underline{~~~~O~~~~} &\\ & 13 \mid 10 \end{matrix} ~~~~~~ \begin{matrix} &\underline{~~~~H~~~~} &\\ & 46 \mid 46 \end{matrix}~~(Check)


Svar #2
28. august 2015 af hrmogensen (Slettet)

#1

Efter at have kigget en smule på din besvarelse og opgaven, er dette så delspørgsmål a)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2015 af Toonwire

#2 - Ja det er 1) der er afstemt ovenfor.

Prøv at følge samme fremgangsmåde med den næste.

Det er klart en fordel at skrive den emperiske formel i stedet for at vise hele carbonkæden mm.
Sørg for at ækvivalere ladninger efter op-/nedgange.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2015 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. august 2015 af mathon

           \overset{\mathbf{\color{Red} +7}}{Mn}{O_{4}}^{-}\;+\;R_1\overset{\mathbf{\color{Blue} 0}}{C}HOHR_2\;\rightarrow \;\overset{\! \! \! \! \! \! \! \! \mathbf{\color{Red} +2}}{Mn^{2+}}\;+\;R_1\overset{\mathbf{\color{Blue} +2}}{C}OR_2

         ned   op   antal
Mn      5               2
C                2       5

afstemning af op- og nedgange:

           2\, Mn{O_{4}}^{-}\;+\;5\, R_1CHOHR_2\;\rightarrow \;2\, Mn^{2+}\;+\;5\, R_1COR_2

afstemning af ladning:

           2\, Mn{O_{4}}^{-}\;+\;5\, R_1CHOHR_2\; +\; 6\, H^+\;\rightarrow \;2\, Mn^{2+}\;+\;5\, R_1COR_2

afstemning af hydrogen:

           2\, Mn{O_{4}}^{-}\;+\;5\, R_1CHOHR_2\; +\; 6\, H^+\;\rightarrow \;2\, Mn^{2+}\;+\;5\, R_1COR_2\; +\; 8\, H_2O

oxygen stemmer.

dvs

           \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 2\, Mn{O_{4}}^{-}\;+\;5\, CH_3\mathbf{\color{Red} CHOH}CH_3\; +\; 6\, H^+\;\rightarrow \;2\, Mn^{2+}\;+\;5\, CH_3\mathbf{\color{Red} CO}CH_3\; +\; 8\, H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. august 2015 af Soeffi


Bemærk, at der er en fejl i første opgave: produktet har et C for meget. I øvrigt skal de to reaktioner afstemmes ens, da C går 2 op i oxidationstal i begge tilfælde. I organisk kemi vil man normalt se på det C, der har den funktionelle gruppe og fremhæve den som på billedet. 

Man kan også se på hele molekylet og regne et gennemsnit ud for C: 

   MnO_{4}^{-}+C_{3}H_{8}O\rightarrow Mn^{2+}+C_{3}H_{6}O

   Opgangen er 2/3 for hver C. Først afstemmes C dog, så der er 1 på hver side

   MnO_{4}^{-}+\frac{1}{3}C_{3}H_{8}O\rightarrow Mn^{2+}+\frac{1}{3}C_{3}H_{6}O

   Dernæst afstemmes opgang og nedgang (2/3 op per C og 5 ned per Mn):
   
   \frac{2}{3}MnO_{4}^{-}+\frac{5}{3}C_{3}H_{8}O\rightarrow \frac{2}{3}Mn^{2+}+\frac{5}{3}C_{3}H_{6}O

   Man ganger igennem med 3:

   2MnO_{4}^{-}+5C_{3}H_{8}O\rightarrow 2Mn^{2+}+5C_{3}H_{6}O

  Dernæst afstemmes ladning med H+:

  2MnO_{4}^{-}+5C_{3}H_{8}O+6H^{+}\rightarrow 2Mn^{2+}+5C_{3}H_{6}O

   Endelig afstemmes H og O med H2O:

   2MnO_{4}^{-}+5C_{3}H_{8}O+6H^{+}\rightarrow 2Mn^{2+}+5C_{3}H_{6}O+8H_{2}O

Denne løsning er ens for begge reaktioner.


Skriv et svar til: Afstemning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.