Matematik

Logaritmeligning Hjælp!!!

28. august 2015 af 321bj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan løser jeg denne ligning:

2x+2 = 5

Kan ikke få den til at gå op:

2x+2 = 5

x*log(2)+log(22) = log(5)

x*log(2)+log(4) = log(5)

x*log(2*4) = log(5)

x*log(8) = log(5)

x = (log(5)) / (log(8))

x = 0,774

Hvad har jeg gjort forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2015 af AskTheAfghan

Hvordan har du lavet fra 1. linje til 2. linje? Den 3. linje til 4. linje er ikke korrekt.

Man har 2x+2 = 5  ⇔  (x + 2) log(2) = log(5). Nu skal du blot isolere x derfra.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. august 2015 af Soeffi

CAS.


Svar #3
28. august 2015 af 321bj (Slettet)

Jeg har også brug for hjælp til at få forklaret, hvordan man løser denne logaritme ligning: 9x - 103x - 24 = 0. Jeg ved godt, den skal omskrives til en kamufleret andengradsligning, men jeg kan ikke se, hvad jeg skal gange med for at gøre den til det.

Tak for hjælp med den første. Jeg tror, jeg har brugt regnereglerne forkert i første til anden linje.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2015 af AskTheAfghan

#3

Man kan ikke løse sådan en ligning. Regnereglen er ikke forkert. Du mangler bare at vise hvordan.


Svar #5
28. august 2015 af 321bj (Slettet)

det var vidst sådan her jeg kom til linje 2:

(x + 2)*log(2) = log (5)

x*log(2) + 2*log(2) = log(5)

x*log(2)+log(22) = log(5)

x*log(2) + log(4) = log(5)

Men hvordan isolerer jeg ellers x, når den står i parantes?

Skal det hedde (log(5)) / (-2)*log(2)) = x  ?


Svar #6
28. august 2015 af 321bj (Slettet)

#4

Ok har prøvet at skrive, hvordan jeg er kommet frem til det i #5.

Men det er en opgave i min bog, der siger, jeg skal løse den der ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2015 af Soeffi

#3 ... 9x - 103x - 24 = 0.

Den har ingen løsning, udtrykket er < 0 for alle x.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2015 af Eksperimentalfysikeren

Det er her du har fejlen:

x*log(2)+log(4) = log(5)

x*log(2*4) = log(5)

Da x ikke indgår i andet led, kan du ikke lægge logaritmerne sammen.

I stedet skal du trække log(4) fra på begge sider af lighedstegnet og derefter dividere med log(2) på begge sider af lighedstegnet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. august 2015 af AskTheAfghan

#5    Du kan spare dine kræfter. Fra #1, har man x + 2 = log(5)/log(2). Træk 2 på hver side, så har du fået x isoleret.


Svar #10
29. august 2015 af 321bj (Slettet)

#8

log(5) - log(4) = (log(5)) / (log(4))?

Hvordan dividerer jeg så med log 2 på begge sider?


Svar #11
29. august 2015 af 321bj (Slettet)

#8 jeg jar fundet ud af det, dog ved at bruge forklaringen i #9 men alligevel tak for hjælpen, tror det gav lidt mere forståelse

#9 tusind tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #12
29. august 2015 af AskTheAfghan

#10     Regnereglen siger log(a) - log(b) = log(a/b) for alle a,b > 0.

#11     Hvis man gør det på din måde, har vi fra 3. linje i #0, x log(2) + log(4) = log(5) til

x log(2) = log(5) - log(4) = log(5/4), og dermed x = log(5/4)/log(2), se #2.

Eller, hvis man har 4 = 22, så har vi jo x log(2) = log(5) - 2 log(2), og dermed er

x = (log(5) - 2 log(2))/log(2) = log(5)/log(2) - 2,  se #9.


Skriv et svar til: Logaritmeligning Hjælp!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.