Matematik

Baser

04. september 2015 af Aleynaa - Niveau: Universitet/Videregående

Hej kan nogen hjælpe mig med følgende opgave:

Omregn 41322til base X. Jeg har selv prøvet at beregne det således:

1*52 + 2*53+ 3*54  - er metoden korrekt? 

hjælp 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kender fra 10-talssystemet at pladserne fra højre mod venstre repræsenterer "enere", "tiere", "hundreder", osv. ( 100, 101, 102, ...)  Hver plads er 10 gange så meget værd som den forrige. I 5-talssystemet repræsenterer pladserne 50, 51, 52, osv. Dvs. "enere", "femmere", "25'ere", osv.

41322V = 4*54 + 1*53 + 3*52 + 2*51 + 2*50 = 2712


Svar #2
04. september 2015 af Aleynaa

Tak for hjælpen! dvs. 2712x :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Ja, rigtigt.

41322V = 2712X


Svar #4
04. september 2015 af Aleynaa

Hvad med 

3) Omregn 6512VII til base X 

4) Omregn 6512Vll til base ll

kan du også hjælpe med de to 


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

3)

Ligesom før:

6512VII = 6*73 + 5*72 + 1*71 + 2*70 = 2312X

4)

20 = 1

21 = 2

22 = 4

23 = 8

24 = 16

25 = 32

26 = 64

27 = 128

28 = 256

29 = 512

210 = 1024

211 = 2048

212 = 4096

Vi skal altså bruge 211, og så har vi 2312 - 2048 = 264 tilbage. Så skal vi bruge 28 og så har vi 264 - 256 = 8 tilbage, som vi får med 23.

Vi har altså

2312X = 1*211 + 0*210 + 0*29 + 1*28 + 0*27 + 0*26 + 0*25 + 0*24 + 1*23 + 0*22 + 0*21 + 0*20 = 100100001000II


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan checke dine resultater med den her:

http://www.convertworld.com/da/tal/Bin%C3%A6rt.html


Svar #7
04. september 2015 af Aleynaa

Tusind tak for hjælpen :)!


Svar #8
04. september 2015 af Aleynaa

Lige et spg. til  når du siger 2312 - 2048 = 264 tilbage. hvor får du 2312 fra ? og hvorfor


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I spørgsmål 3 fandt vi at

6512VII = 2312X

I spørgsmål 4 bliver vi bedt om at omregne 6512VII til binært. Jeg bruger så bare, at vi allerede har regnet ud, at 6512VII er lig med 2312 i 10-talssystemet.


Svar #10
04. september 2015 af Aleynaa

V2312X = 1*211 + 0*210 + 0*29 + 1*28 + 0*27 + 0*26 + 0*25 + 0*24 + 1*23 + 0*22 + 0*21 + 0*20 = 100100001000II

og den lange udregning har jeg heller ikke forstået,. hvorfor går rækkefølgene sådan kan du også forklare det er virkelig forvirret :/


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I 10-talssystemet repræsenterer hver plads en potens af 10. For eksempel

4502 = 4*103 + 5*102 + 0*101 + 2*100

Altså her har vi 4 tusinder, 5 hundreder, 0 tiere og 2 enere.

I 2-talssystemet repræsenterer hver plads en potens af 2. For eksempel

1010II = 1*23 + 0*22 + 1*21 + 0*20

Her kan man så sige: 1 otter, 0 firere, 1 toer og 0 enere.

Hvis du har et tal skrevet op som for eksempel

1*24 + 1*23 + 0*22 + 0*21 + 1*20

kan du lynhurtigt skrive det op som et binært tal, da hver af 2'er potenserne repræsenterer en plads i et binært tal. Altså 11001.

Min fremgangsmåde er altså at omskrive tallet 2312 til en række 2'er potenser. Jeg finder frem til at man kan skrive 2312 som

2312 = 211 + 28 + 23

Jeg fylder så bare op med de manglende 2'er potenser. (Jeg lægger bare nogle nuller til.)

211 + 28 + 23 = 1*211 + 0*210 + 0*29 + 1*28 + 0*27 + 0*26 + 0*25 + 0*24 + 1*23 + 0*22 + 0*21 + 0*20 

Nu kan man direkte aflæse det binære tal udfra koefficienterne til de forskellige 2'er potenser. Altså 100100001000.


Svar #12
05. september 2015 af Aleynaa

TUSIND TAK FOR HJÆLPEN, nu er jeg med :)!!


Skriv et svar til: Baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.