Fysik

vekselspænding

04. september 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg har en opgave hvor jeg får at vide at effektivværdi på en strøm er 3.5A

Jeg bliver bedt om at finde strømmen efter 5 ms

I_{Max}=3.5*\sqrt{2}=4,95A

i=I_{Max}*sin(\alpha )=I_{Max}*sin(360*f*t)

4,95*sin(360*50*0,005)=4,43A

stemmer det som jeg har gjørt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. september 2015 af hesch (Slettet)

Du antager, at f = 50Hz ?

Så har du:

I = 4,95A*sin(ωt) , ω = 100π s-1 , t = 0,005 s

Moralen er nok, at du skal holde dig til ω ( radianer pr. sek. ) og til måling af vinkler i radianer ( ikke blande 360 grader ind i det ).

PS:   Og husk at stille lommeregneren til at regne i radianer !


Svar #2
04. september 2015 af Teko123 (Slettet)

ja en periode i opgave er 20 ms så må f være 50 Hz.

hvis jeg regner i radianer så får jeg

I = 4,95A*sin(100π*0,005)=4,95A og det kan ikke være rigtigt.

så jeg ved ikki hvad der går galt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. september 2015 af hesch (Slettet)

Ad #1:  Jeg ved ikke om du kan se det for dig "i hovedet". Men ωt = 0,5π.

Hvor er du så henne på enhedscirklen ?  ( der jo har en omkreds på 2π ).


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. september 2015 af hesch (Slettet)

#2:  Læs #3.


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. september 2015 af hesch (Slettet)

Hvis du sammenholder figuren i #4 med definitionen af sin(θ), kan du konkludere at sin(π/2) = 1.


Svar #6
04. september 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja nu forstår jeg det. 0,5π er 90 grader som er max

mange tak for hjælpen hesch :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2015 af hesch (Slettet)

#6:  Men glem nu disse grader. Indenfor el-lære regner man med radianer. Væn dig til det, og lad tømreren kæmpe med graderne.

Det er jo fordi impedansen for en selvinduktion, ZL = jωL , impedansen for en kapacitet, ZC = 1 / jωC, osv.


Svar #8
04. september 2015 af Teko123 (Slettet)

Hehe. Ja jeg skal prøva at vænne mig med at regne mere med radianer. Radianer og Vekselspænding er stadigvæk nyt for mig, men forhåbentlig bliver jeg lidt bedre til det snart :)


Skriv et svar til: vekselspænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.