Matematik

Ibuprofen

05. september 2015 af teknom (Slettet) - Niveau: A-niveau

Fremstilling af Ibuprofen tabletter, 499 mg, 200.000 stk.

1)

Ibuprofen 80 kg --> 70,8 kg

Lactosemonohydrat 10 kg

Kartoffelstivelse 10 kg

2)

Polyvidon 3 kg

Vand, renset 15 kg

3)

Vand, renset q.s.

4)

Kartoffelstivelse 5 kg

Magnesiumstearat 0,5 kg

Talcum 4,5 kg

Underviseren får tabletvægt til 565 mg, jeg får denne til 640 mg.

Derudover vil jeg spørge, hvordan underviseren kommer frem til 70,8%, se ovenstående.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2015 af SuneChr

En tablet vejer mere end dét, der står på pakningen.
Dén vægt, der står på pakningen, er vægten af det aktivt virkende lægemiddel, tabletten indeholder.
Den overskydende vægt af tabletten er diverse fyld-, smags-, farvestoffer med mere.
"Tabletten" ville, i modsat fald, kun være en ubetydelig bunke støv, det aktive stof, som man ikke
ville kunne håndtere ved indtagelsen.


Svar #2
05. september 2015 af teknom (Slettet)

Ja, det er jeg klar over, men hvordan kommer jeg frem til 565 mg?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2015 af SuneChr

200000 tbl á 499 mg Ibuprophen = 99800000 mg = 99,8 kg
så hvis tabletterne skal have dén styrke, du angiver, er der ikke aktivt stof nok til 200000 tabletter.


Svar #4
05. september 2015 af teknom (Slettet)

Jeg forstår det stadigvæk ikke.


Svar #5
05. september 2015 af teknom (Slettet)

Jeg siger 80 kg + 10 kg + 10 kg + 3 kg + 15 kg + 5 kg + 0,5 kg + 4,5 kg = 128 kg

128 kg / 200000 stk = 0,00064 kg = 640 mg per tablet, men underviseren får 565 mg. Mit spørgsmål lyder: hvordan kommer jeg frem til det tal?


Svar #6
05. september 2015 af teknom (Slettet)

.

Vedhæftet fil:Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. september 2015 af SuneChr

Forskellen ligger i det rensede vand på 15 kg. Det skal ikke tælles med (q.s. = quantum satis), da det, efter tabletbearbejdningen, bortfordampes.
I # 0 fik du skrevet en forkert styrke på tabletterne. 


Svar #8
06. september 2015 af teknom (Slettet)

Tusind tak :-)


Skriv et svar til: Ibuprofen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.