Matematik

base i matematikken

05. september 2015 af Aleynaa - Niveau: Universitet/Videregående

Udregn ved hjælp at tabellen følgende opgaver. kan nogen hjælpe ? Jeg har vedhæftet tabellen.

4324V + 1324V = 

224v - 143v = 

4324v - 1324v =

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2015 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2015 af peter lind

Princippet er det samme som når du regner i titals systemet. Du starter med det mindst betydende ciffer.

Ved addition  adder tallene. Hvis det overstiger grundtallet her 5 trækker du grundtallet fra og du får en mente på 1. Næste gang adderer du igen cifrene+en evt. mente o.s.v.

i den første opgave får du 8, når du adderer . Det er over grundtllet på 5. Trækker du det fra får du så 3 med 1 i mente. Du kan også se det på din additionstabel

Ved subtraktion kan du komme til at låne grundtallet fra det næste ciffer


Svar #3
05. september 2015 af Aleynaa

Jeg har lavet tabellen, det er mere til opgaverne jeg skal have hjælp tl. 

4324V + 1324V = 

224v - 143v = 

4324v - 1324v =

Hvordan udregner man det 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2015 af peter lind

Det var det jeg prøvede at forklare i #2. Her er det på en anden måde

Jeg skriver det op under hinanden

4324

1224

Du starter med de to sidste  .Adderer du dem får du 13 ifølge #2 og din tabel Du får altså cifferet 3 og 1 i mente som det kendes fra addition i titalsystem og grundskolen. Det giver

    1       

4324

1224

       3

Derefter adderer du de følgende ciffer 2+2 =4 dertil adderer du menten på 1  4+1 = 10 det næste ciffer er altså 0 og der er 1 i mente. Du har nu

  1       

4324

1224

    03

Derefter finder du næste ciffer og evt mente af 2+3+1    o.s.v.


Svar #5
05. september 2015 af Aleynaa

Jeg prøver lige, det er nemlig første gang jeg laver sådan nogen slags opgaver, derfor er jeg meget forvirret. Tak for hjælpen. Jeg prøver og skriver resultatet her  


Svar #6
05. september 2015 af Aleynaa

lige et spg. hvorfor 1224 ? jeg har overhovedet ikke forstået det. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2015 af Therk

Erstat de 1224 med 1324 - Peter har blot skrevet forkert (eller brugt et andet tal end dit til sit eksempel, det ændrer ikke på fremgangsmåden).


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2015 af peter lind

Jeg har fået skrevet forkert. Det skulle være 1324.

Du har måske glemt hvordan man adderer tal i 10-talsystemet ?. Min fremstilling er i høj grad baseret på at du har den present.

3. måde

Du skal adderer tallene 4324 = 4*53+3*52+2*5 + 4 og 1324 = 1*53+3*52+2*5 +4  altså

4*53+3*52+2*5 + 4+1*53+3*52+2*5 +4

Her lægger du de sidste cifre sammen altså 4+4 = 1*5+3 Det giver

4*53+3*52+2*5 +1*53+3*52+2*5 +1*5+3 = 4*53+3*52+2*5 +1*53+3*52+3*5 +3

Derefter adderer led med koefficienten 5. Det giver  2*5+3*5 = (2+3)*5 = 5*5 = 52 +0*5 Indsat giver det

4*53+3*52+2*5 +1*53+3*52+3*5 +3 = 4*53+3*52 +1*53+3*52+ 52 +0*5 +3

Du fortsætter nu med led på 52:  3*52 +3*52+ 52 = (3+3+1)*52 =  (5+2)*52 =  53+2*52 som indsat giver

4*53+ 1*53+53+2*52+0*5 +3 og til slut  4*53 +1*53+53 =  (4+1+1)53 = 54+1*53 så det endelige resultat kan skrives som

1*54+1*53+2*52+0*5 +3   eller 112035


Skriv et svar til: base i matematikken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.