Kemi

Fremstilling af ammoniak

01. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle!

Jeg er helt på bar bund mht. til den her opgave. Er der nogen der kan komme en dybdegående fremgangsmåde?

På forhånd tak!

:-)

Man fremstiller ammoniak ved reaktionen:

N2 + 3H2 → 2NH3

Vi starter med at have 4,56 g N2. Hvor meget dihydrogen skal der bruges, og hvor meget ammoniak kan man fremstille?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du skal bruge molmasserne af N2 og H2.

M(N2) = 2 * 14,0067 g/mol = 28,0134 g/mol

M(H2) = 2 * 1,0079 g/mol = 2,0158 g/mol

Beregn så stofmængden i 4,56 g N2:

n(N2) = m(N2) / M(N2)

Som du ser i reaktionsligningen, skal der bruges 3 mol H2 for hvert mol N2, så vi har

n(H2) = 3 * n(N2)

som du så kan omregne til g:

m(H2) = n(H2) * M(H2)

Hvor meget ammoniak, der kommer ud af reaktionen, kan du beregne ved at udnytte, at massen er bevaret. Dvs., at du tager de 4,56g og lægger sammen med den fundne værdi af m(H2).


Svar #2
01. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet)

Okay.. 

Jeg har fundet frem det til det her 

N: 

M(g/mol)

28,02

m(g)

4,032

n(mol)

84,06

H

M(g/mol)

2,016

2NH3

2·14,01+2·2,16= 30,036

Ammoniak = 8,592

Ser det rigtigt ud ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

M(N2) = 2 * 14,0067 g/mol = 28,0134 g/mol

M(H2) = 2 * 1,0079 g/mol = 2,0158 g/mol

Stofmængden i 4,56 g N2:

n(N2) = m(N2) / M(N2)

n(N2) = 4,56 g / 28,0134 g/mol = 0,16278 mol

I følge reaktionsligningen, skal der bruges 3 mol H2 for hvert mol N2, så vi har

n(H2) = 3 * n(N2)

n(H2) = 3 * 0,16278 mol = 0,48834 mol

omregnet til g:

m(H2) = n(H2) * M(H2)

m(H2) = 0,48834 mol * 2,0158 g/mol = 0,984 g

Massen af den dannede ammonika er så

4,56 g + 0,984 g = 5,54 g


Svar #4
01. oktober 2015 af Juliakirk (Slettet)

Ah! Nu forstår jeg. 

Tusind tak! Der kommer nemlig en magen til, så det er rart at vide hvordan man skal gå igang!


Skriv et svar til: Fremstilling af ammoniak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.