Kemi

Reaktionsorden 1. orden

06. oktober 2015 af Kemifjols (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har lidt problemer med denne opgave. Jeg ved godt, hvordan jeg finder K, ved at side 1 / 323.15, men ved ikke, hvordan jeg løser opgaven. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Det er ln(k), du finder ved at gå ind i diagrammet med 1/(50+273). Jeg får

ln(k) = -3,2  <=>

k = 0,04762204 s-1

At reaktionen er af 1. orden betyder, at

-d[E]/dt = k*[E] 

Denne kan du løse med "separation af de variable"-metoden.

1/[E] d[E] = -k*dt  <=>

∫ 1/[E] d[E] = ∫ -k*dt  <=>

ln([E]) = -k*t + c  <=>

[E] = e-k*t + c  <=>

[E] = C*e-k*t

Konstanten C svarer til startkoncentrationen (ses ved at indsætte t=0). Så vi har

[E] = [E]0*e-k*t

At 90% af E er omdannet betyder, at [E] er 10% af [E]0. Dvs. at [E]/[E]0 = 0,10. Du skal altså løse ligningen

0,10 = e-k*t

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2015 af mathon

For en 1.ordensreaktion
gælder
                        \left [ E \right ]_t=Ce^{kt}
hvoraf for 90% omdannet E

                        0{,}10C=Ce^{-kt}

                        0{,}10=e^{-kt}

                        \ln(10^{-1})=-kt

                        -\ln(10)=-kt

                        t=\frac{\ln(10)}{k}

                       

                       


Svar #3
06. oktober 2015 af Kemifjols (Slettet)

Kan I forklare mig, hvorfor at det er 0,10 som svarer til de 90%?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

[E] er koncentrationen efter tiden t. Når 90% er brugt, er der 10% tilbage. Altså

[E] = 0,10*[E]0

som indsat i ligningen giver

0,10*[E]0 = [E]0*e-k*t


Svar #5
06. oktober 2015 af Kemifjols (Slettet)

Men burde det ikke være ln(-3,19)?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2015 af mathon

                        t=\frac{\ln(10)}{k_{\: 323{,}15\; K}}=\frac{\ln(10)}{e^{-3{,}2}\; s^{-1}}=56{,}49\; s              


Skriv et svar til: Reaktionsorden 1. orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.