Samfundsfag

Høj stemmeprocent Dk

06. oktober 2015 af Atreiner (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe med at besvare følgende hypotese: De nordiske landes stemmeprocent er stigende og generelt høj i EU

- Tænker at det har noget at gøre med at vi altid har haft demokrati og derfor også har erfarring med at stemme - men hvad ellers?? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2015 af Bang7812

husk vi har ikk altid haft stemmerat i danmark den almendelige dansker fik først stemmerat som vi kender i dag i 1901 for mænd og 1915 for kvinder og tyende og det enda ikke inggang som vi kænder det i dag det fik vi først i 1953. men jeg tror at det er fordi at der er en stigene modvilige mod EU i danmark og sverige. det gør at dem der er imod stemmer mere fordi at de prøver på at få dæres stemme ud og ikke syntes det er ligemeget med EU. Det skaber også en kædereaktion for dem der så er for EU stemmer fordi at EUs postition er truet, og de vil gerne bevare EU. det kunne også være fordi at EU for mere og mere magt og derfor prøver almindelige mennesker og få indflydelse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. oktober 2015 af atxn (Slettet)

Den danske stemme procent er ikke stigende.

Stemmeprocent til folketingsvalg:

2007: 86,6 %

2011: 87,7 %

2015: 85,9 %

dvs. den er faldet lidt.


Svar #3
07. oktober 2015 af Atreiner (Slettet)

Ikke ifølge de bilag der er givet til opgaven som man skal tage udgangspunkt i :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2015 af Studscientpol (Slettet)

Der er høj stemmedeltagelse i Danmark da vi har en proportionelt valgsystem, befolkningens ressourcer er gode, lav grad af etnisk fragmentation. 


Svar #5
07. oktober 2015 af Atreiner (Slettet)

Hvad mener du med at vi har et proportionelt valgsystem? Hvad har det af betydning for vores stemmeprocent i EU :-)

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2015 af Studscientpol (Slettet)

Fordi vi I Danmark har et proportionalt valgsystem hvor stemmerne proportionelt konventeres til antal sæder i folketinget. Dette er ikke tilfældet i det præsidentielle valgsystem(2 partis system), hvor det er sejre herren alene der kommer til at bestemme. Ydermere er der mange valgdistrikter med kun 1 plads til parliamentet. Her vil den populære kandidat vinde(parti A) og løbe med pladsen, selvom 2. pladsen, 3. pladsen, 4. pladsen fra parti B kan mønstrer et samlet flertal, men ikke vil få noget at sige, da det er winner takes it all.

På baggrund af dette giver det en stor stemmespild i det præsidentielle valgsystem vs. det parlamentariske/proportionelle og man kan argumentere for, at stemmespild vil mindske motivationen for at stemme. Derfor kan man sige stemmedeltagelse i DK er højere, da det intet stemmespild er :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2015 af AllanPedersen (Slettet)

En anden hypotese kunne være: Der er høj valgdeltagelse i Danmark fordi vi har en veludbygget velfærdsstat. En hypose skal enten verificeres eller falsificeres. Din hypotese: "De nordiske landes stemmeprocent er stigende og generelt høj i EU" kan du besvare ved at finde en statistik på oecd.com og så er den hjemme. Udbygger du din hypotese med "fordi vi har en veludbygget velfærdsstat" har du åbnet op for en analyse af valgdeltagelse i forhold til graden af velfærd.

Husk din hypotese og analyse bliver på ingen måde dårligere af at du falsificerer den. Stikord til den høje valgdeltagelse, mener jeg er netop velfærdsstaten, meget lav korruption og flerparti systemet.


Svar #8
08. oktober 2015 af Atreiner (Slettet)

Mange tak for det! :)

Skriv et svar til: Høj stemmeprocent Dk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.